Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

13.2.2017 byla dceři diagnostikována dětskou lékařkou ve Strakonicích bronchopneumonie, tedy zánět průdušek a zápal plic. V ten den vydala její dětská lékařka v Ostravě otci posudek o zdravotní způsobilosti dítěte k účasti na zotavovací akci a škole v přírodě. Účel vydání posudku: "Rekonvalescence bez fyzické námahy v horském prostředí po zápalu plic v rámci lyžařského výcviku MŠ."

Posudkový závěr: "Posuzované dítě je zdravotně způsobilé k účasti ve škole v přírodě nebo zotavovací akci. Datum vydání posudku: 13.2.2017. Platnost posudku: 13.2.2018. Dne 19.2.2017 si otec odvezl dceru do Ostravy. Ode dne 27.2.2017 do 3.3.2017 dcera na lyžařském výcviku, kdy se otec domluvil s koordinátorkou lesní školky, že dcera bude cca poslední tři dny lyžařského kurzu lyžovat. Dcera dne 4.3.2017 dostala horečky a kašel, dne 6.3.2017 dětská lékařka diagnostikovala zánět horních cest dýchacích, tedy HDC. 8.3.2017 byla dcera přijatá do nemocnice na JIP kvůli bronchopneumonii a dušnosti. Pochybila lékařka při vydání posudku (dceru ani neviděla)? Pochybila MŠ, když neuposlechla lékařku a dcera lyžovala? Jak bych toto mohla řešit? Děkuji, Silvie.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 3 částí:

1/ Pochybila lékařka?
Dle § 42/1 písm. a) zákona o specifických zdravotních službách je zapotřebí, aby posuzující lékař před vydáním lékařského posudku posoudil zdravotní stav posuzované osoby, resp. její zdravotní způsobilost, a to (mimo jiné) na základě zhodnocení výsledků lékařské prohlídky. Z tohoto ustanovení tak vyplývá, že lékařská prohlídka (ve smyslu fyzické prohlídky posuzované osoby lékařem) je nezbytnou podmínkou pro řádné vypracování lékařského posudku. Pakliže dětská lékařka vydala Vaší dceři posudek o její zdravotní způsobilosti, aniž by před tím provedla její prohlídku, dopustila se pochybení.

2/ Pochybila mateřská škola?
Dle § 8/1 zákona o ochraně veřejného zdraví je zotavovací akcí organizovaný pobyt 30 a více dětí ve věku do 15 let na dobu delší než 5 dnů, jehož účelem je posílit zdraví dětí, zvýšit jejich tělesnou zdatnost, popřípadě i získat specifické znalosti nebo dovednosti.

Podmínky účasti dětí ve škole v přírodě a na zotavovací akci jsou uvedeny v § 9 zákona o ochraně veřejného zdraví, dle něhož platí, že:
- škola může na školu v přírodě vyslat jen dítě, které
a/ je zdravotně způsobilé k účasti na ní,
b/ nejeví známky akutního onemocnění (například horečky nebo průjmu), a
c/ ve 14 kalendářních dnech před odjezdem do školy v přírodě nepřišlo do styku s fyzickou osobou nemocnou infekčním onemocněním nebo podezřelou z nákazy ani mu není nařízeno karanténní opatření.

- dítě, které nesplňuje požadavky dle předchozí odrážky, nemůže být na zotavovací akci přijato.

Pakliže z lékařského posudku vyplývalo, že Vaše dcera nesmí s ohledem na svůj zdravotní stav podstupovat fyzickou námahu, měl být tento lékařský závěr mateřskou školou respektován. Zájem na zachování zdravotního stavu dítěte by měl v tomto případě samozřejmě převážit jakoukoli dohodu s některým z jeho rodičů, a to zejména v případech, kdy se požadavky tohoto rodiče dostávají do rozporu s doporučeními lékaře (názor lékaře, jako odborníka, by měl mít v těchto situacích samozřejmě větší váhu). Pakliže mateřská škola nerespektovala výslovný zákaz fyzické námahy (formulovaný v lékařském posudku) v případě Vaší dcery, bylo by možné uvažovat o tom, že i mateřská škola se dopustila pochybení.

3/ Jak dále postupovat?
V tomto ohledu je klíčové, čeho hodláte svým dalším postupem dosáhnout. Na postup dětské lékařky si můžete písemně stěžovat, a to buď u zaměstnavatele této lékařky (je-li zaměstnána) či přímo u této lékařky (pokud zaměstnána není). Nebudete-li s vyřízením své stížnosti spokojena, můžete podat ve stejné věci stížnost k místně příslušnému krajskému úřadu (pokud tento úřad shledá, že lékařka se dopustila nějakého přestupku, bude jí moci případně udělit i pokutu). Na postup mateřské školy si můžete stěžovat u České školní inspekce:
http://www.csicr.cz/

V úvahu přichází rovněž finanční odškodnění Vaší dcery, pakliže měly její zdravotní obtíže závažnější průběh či zanechaly nějaké následky. V tomto ohledu by však musel být prokázán vztah příčinné souvislosti mezi onemocněním Vaší dcery (pro které byla následně hospitalizována) a skutečností, že v rozporu s doporučením lékařky podstupovala fyzickou námahu. S ohledem na skutečnost, že Vaše dcera měla zdravotní obtíže již před svým nástupem na lyžařský výcvik, by bylo patrně velmi obtížné jednoznačně (či alespoň přesvědčivě) určit, že příčinou zhoršení jejího zdravotního stavu bylo právě lyžování. Pokud by v tomto ohledu nebyla dohoda s mateřskou školou možná, nezbylo by Vám, než se obrátit s žalobou na soud.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 373/2011 Sb. , o specifických zdravotních službách
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Podmínky účasti dětí ve škole v přírodě a na zotavovací akci jsou uvedeny v § 9 zákona o ochraně veřejného zdraví
  • Musí lékař vždy vidět a vyšetřit pacienta, pokud o něm vydává posudek?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.