Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 mé 10leté dceři vyoperovali teratom na vaječníku - bohudík nezhoubný. O vaječník přišla. 2014 jsme pro neustálé potíže navštěvovali pohotovosti - verdikt vždy viróza, dietní chyba atd. Až po cca roce těchto potíží konečně udělali dceři gynekologický ultrazvuk kde se na nádor přišlo.

Operována byla v jiné nemocnici, lékař mi řekl, že to bylo zanedbané - kdyby se ultrazvuk udělal již v začátku, o vaječník by nepřišla. Tento typ nádoru prý roste pomalu. Nyní jsme 2x do roka sledovaní. Chtěla bych pro dceru odškodnění, ale nevím jak postupovat, kolik by vše stálo - soukromé znalecké posudky prý údajně desítky tisíc. Jsem maminka na rodičovské dovolené, příjem minimální, právní služby asi také budou vysoké. Sama proti nemocnici ale asi nemám šanci. Poradíte prosím? Moc mě trápí jak dceři ublížili. Děkuji Jarmila

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nutné zjistit, zda poskytovatel zdravotních služeb (nemocnice) při léčbě Vaší dcery z odborného hlediska pochybil či nikoli.

Jako první krok Vám doporučuji opatřit si kopii zdravotnické dokumentace o léčbě (vyšetřeních) Vaší dcery, kterou je Vám nemocnice povinna vydat (§ 65/1 písm. a) zákona o zdravotních službách).

Aby pro Vás získání informace o odborné ne/správnosti léčby Vaší dcery bylo co nejméně nákladné, můžete se na nemocnici obrátit se stížností dle § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. V této stížnosti vyjádřete přesvědčení, že léčba Vaší dcery nebyla z odborného hlediska vedena správně (argumentovat můžete zdrojem, z něhož jste získala informaci o tom, že bylo nutné provést ultrazvukové vyšetření dříve). Nemocnice bude povinna Vaší stížnost prošetřit a odpovědět na ní.

Pokud nemocnice uzná, že v případě léčby Vaší dcery nepostupovala odborně správně, bude možné zahájit s ní jednání o výši odškodnění Vaší dcery.

Pokud Vám nemocnice naopak odpoví v tom smyslu, že dle jejího přesvědčení byla léčba Vaší dcery vedena odborně správně, budete oprávněna se v této věci „odvolat“ k místně příslušnému krajskému úřadu (resp. se v téže věci obrátit se stížností přímo na krajský úřad).

Krajský úřad bude povinen Vaší stížnost prověřit. Lze předpokládat, že při prošetřování Vaší stížnosti si krajský úřad opatří odborné vyjádření či přímo znalecký posudek (aby získal odborné posouzení ne/správnosti postupu nemocnice). Jako stěžovatelka budete oprávněna nahlížet do stížnostního spisu, který krajský úřad ve věci Vaší stížnosti povede, přičemž budete oprávněna pořizovat si rovněž kopie jeho součástí (§ 94/1 písm. e) zákona o zdravotních službách). Budete tedy oprávněna si pořídit kopii odborného vyjádření (či znaleckého posudku), které si krajský úřad opatří. Tímto způsobem se tedy budete moci de facto zdarma dobrat odborného (a nestranného) posudku ve věci léčby Vaší dcery.

Pakliže z odborného vyjádření, které si opatříte způsobem popsaným v předchozím odstavci, zjistíte, že postup nemocnice nebyl odborně správný, bude možné se opětovně obrátit na nemocnici s výzvou k přehodnocení jejího postoje (dle reakce nemocnice pak bude možné buď zahájit jednání o výši odškodnění Vaší dcery či podat žalobu k soudu).

Pokud z odborného vyjádření, které si v rámci stížnostního řízení opatří krajský úřad (a Vy zkopírujete) vyplyne, že nemocnice postupovala odborně správně, bude záležet na Vašem rozhodnutí, zda se s tímto výsledkem spokojíte či nikoli.

Budete-li mít i přesto zájem o získání dalšího odborného názoru, můžete využít konzultačních služeb jiného odborníka v příslušné medicínské oblasti (jak vyplývá z § 2/2 písm. b) a § 28/3 písm. c) zákona o zdravotních službách). Pro tento případ bude zapotřebí, abyste konzultantovi předložila kopii zdravotnické dokumentace Vaší dcery. V tomto ohledu upozorňuji, že žádný z Vámi případně oslovených odborníků nebude povinen Vaší žádosti o konzultaci vyhovět (bude tedy záležet na jejich pracovním vytížení a dobré vůli), přičemž konzultační činnost není hrazena ze systému veřejného zdravotního pojištění (je tedy možné, že konzultant Vám čas, který studiem zdravotnické dokumentace Vaší dcery stráví, vyúčtuje).

Ve věci posouzení odborné ne/správnosti postupu nemocnice můžete oslovit rovněž znalce, a to znalce z oboru zdravotnictví. Seznam znalců naleznete zde:

http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm

Získáte-li některým ze shora popsaných způsobů informaci o tom, že postup nemocnice nebyl v případě léčby Vaší dcery po odborné stránce správný, bude možné se na nemocnici obrátit s předžalobní výzvou k odškodnění Vaší dcery, popř. bude následně možné podat k soudu žalobu. Pro učinění těchto kroků je možné využít služeb advokáta:

www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

_______________________
► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání odškodného po lékaři, nemocnici za zanedbaný zdravotní stav s trvalými následky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.