Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chystám se stavět rodinný dům. Projektová dokumentace je již vypracována a právě probíhá schvalovacím procesem na příslušných úřadech. Mým pozemkem prochází obecní kanalizace pro odvod dešťové vody (průměr 300 mm, uložena v hloubce 2 m, předpokládané ochranné pásmo je 1,5 m na obě strany od vnějšího líce kanalizační roury, na pozemek není uvaleno žádné věcné břemeno vedení a provozování obecní kanalizace).

Bohužel se zjistilo, že na počátku došlo k chybnému vytyčení vedení této kanalizace pracovníky obecního úřadu. Proto můj naplánovaný rodinný dům (tak jak je navržen podle původního zaměření kanálu) nyní zasahuje jedním svým rohem cca 50 cm do ochranného pásma obecního kanálu.
Proto bych se chtěl zeptat, jestli existuje nějaká možnost udělení výjimky, kdy by mi vlastník kanalizace (obec) povolil možnost, že roh
domu bude částačně zasahovat do ochranného pásma této kanalizace? Nerad bych měnil celou projektovou dokumentaci a tím i všechny dispozice naplánovaného domu.
Je vůbec u takových kanalizací na malé obci stanoveno nějaké ochranné
pásmo? Je to ošetřeno nějakým právním předpisem?
Děkuji. Svatopluk

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je důležité vyjasnit otázku, zda se na předmětnou kanalizaci vztahuje zákon o vodovodech a kanalizacích či nikoli. Dle § 1/4 písm. b) zákona o vodovodech a kanalizacích se tento zákon nevztahuje na oddílné kanalizace sloužící k odvádění povrchových vod vzniklých odtokem srážkových vod. Naproti tomu však tentýž zákon ve svém § 2/2 definuje pojem "kanalizace" jako provozně samostatný soubor staveb a zařízení zahrnující (mimo jiné) kanalizační stoky k odvádění odpadních vod a srážkových vod společně nebo odpadních vod samostatně a srážkových vod samostatně. Odvádí-li se odpadní voda a srážková voda společně, jedná se o jednotnou kanalizaci a srážkové vody se vtokem do této kanalizace přímo, nebo přípojkou stávají odpadními vodami. Odvádí-li se odpadní voda samostatně a srážková voda také samostatně, jedná se o oddílnou kanalizaci.
Dle znění dotazu předpokládám, že ve Vašem případě se jedná o kanalizaci, na kterou se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje (z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet).

Na Vaše dotazy lze stručně odpovědět následovně:
- rovněž obecní dešťová kanalizace podléhá právní úpravě, a to především zákonu o vodovodech a kanalizacích,
- tato kanalizace má dle platné právní úpravy ochranné pásmo (mělo by se skutečně jednat o ochranné pásmo v šířce 1,5 metru, jak vyplývá z § 23/3 písm. a) zákona o vodovodech a kanalizacích),
- o výjimku z ochranného pásma je možné zažádat, ato v první řadě vlastníka kanalizace (popř. jejího provozovatele), v druhé řadě pak místně příslušný vodoprávní úřad. K tématu žádosti o výjimku z ochranného pásma podrobněji:

Dle § 23/5 písm. a) a d) zákona o vodovodech a kanalizacích je možné v ochranném pásmu kanalizační stoky:
- provádět zemní práce, stavby, umísťovat konstrukce nebo jiná podobná zařízení či provádět činnosti, které omezují přístup ke kanalizační stoce nebo které by mohly ohrozit její technický stav nebo plynulé provozování,
- provádět terénní úpravy,
jen s písemným souhlasem vlastníka kanalizace, popřípadě provozovatele kanalizace (pokud to vyplývá ze smlouvy uzavřené mezi vlastníkem a provozovatelem kanalizace).

Nezíská-li osoba, která hodlá provádět činnosti uvedené výše, souhlas vlastníka, popř. provozovatelel kanalizace, může požádat vodoprávní úřad o povolení k těmto činnostem. Vodoprávní úřad může v těchto případech tyto činnosti v ochranném pásmu povolit a současně stanovit podmínky pro jejich provedení (§ 23/6 zákona o vodovodech a kanalizacích).
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný vodoprávní úřad (městský úřad), kde byste se měl dozvědět: 1/ zda předmětná kanalizace podléhá skutečně zákonu o vodovodech a kanalizacích a 2/ za jakých podmínek by dle názoru vodoprávního úřadu bylo možné Vám udělit výjimku pro stavební činnost v ochranném pásmu kanalizační stoky. Současně se můžete obrátit na obecní úřad obce, které kanalizace patří, s žádostí o vyslovení souhlasu se stavební čiností v ochranném pásmu kanalizační stoky a s výstavbou rodinného domu zasahujícího částečně do tohoto ochranného pásma.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zasáhnutí stavbou do ochranného pásma kanalizace města, obce z důvodu špatného vytyčení hranice pracovníky měsa, obce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.