Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V současné době zpracováváme stavební dokumentaci pro spojené územní a stavební řízení. Tuto cestu stavebního řízení jsme zvolili z důvodu nevalných sousedských vztahů (tj. nepředpokládáme udělení souhlasu sousedů se stavbou). Pro danou stavební akci v řadové zástavbě: Přístavba, nástavba a stavební úpravy rodinného domu Brumov-Bylnice, Brumov, 1. května č. p. 1248, parc. č. 215 a 216, k. ú. Brumov“ jsme požádali příslušný stavební úřad o vydání územně plánovací informace.

Stavební úřad mi sdělil, že v případě, že nástavbou bude vyvolána úprava sousední stavby na sousedním pozemku, bude zapotřebí doložit souhlas dle § 184a stavebního zákona.
Pro zodpovězení mého dotazu uvedu další skutečnosti. Uvedená nemovitost je v řadové zástavbě, tj. předmětná nemovitost má společnou zeď se sousední stavbou. Tato zeď je však svým stavebně-technickým určením i vybudováním součástí stavby s č. p. 1248, a je tedy i ve výlučném vlastnictví investora stavby. Provedením přístavby a ani prováděním stavebních prací nebude zasaženo do vlastnických práv souseda, nebude narušena stabilita jeho stavby a nebude ani zapotřebí k provedení prací využívat pozemek ani stavbu souseda (jinak než níže popsanou úpravou, kterou budeme nuceni realizovat). S ohledem na plánovanou nadstavbu však projektant doporučil oplechovat požární štítovou zeď ze strany souseda /viz přiložený pohled/, jakožto opatření k zabránění pronikání negativních účinků /imisí/ na sousední stavbu. Tedy jde o opatření, které má předcházet vzniku škod na cizí nemovitosti.
A nyní k meritu věci.
1) Má stavební úřad právo požadovat uvedený postup dle § 184a stavebního zákona?
2) 2) Budeme potřebovat souhlas dle § 184a stavebního zákona v případě popsané realizace oplechování požární štítové zdi? Sousedé nám podpis neposkytnou /kdybychom však oplechování neprovedli, vzniknou právě negativní imise, jejichž vzniku chceme zabránit/.
Prosím, jak máme v daném případě postupovat? Děkuji, Šimon

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Má stavební úřad právo požadovat uvedený postup dle § 184a stavebního zákona?
Dle § 94l/2 písm. a) stavebního zákona platí, že souhlas k umístění a provedení stavebního záměru podle § 184a stavebního zákona je povinnou přílohou žádosti o vydání společného povolení.
Jsou-li tedy splněny podmínky dle § 184a stavebního zákona, musí stavebník ke své žádosti o vydání společného povolení přiložitrovněž souhlas k umístění a provedení stavebního záměru podle § 184a stavebního zákona. Pokud tak stavebník neučiní, jeho žádost bude zamítnuta.
Je však otázkou, zda jsou ve Vámi popsaném případě podmínky dle § 184a stavebního zákona splněny, tzn. je-li toto ustanovení aplikovatelné.


Ustanovení § 184a stavebního zákona je aplikovatelné pouze na případy, které jsou vyjmenovány v jeho prvém odstavci. Těmito situacemi jsou:
- případ, kdy žadatel není vlastníkem pozemku nebo stavby, na kterých má být jeho stavební záměr realizován, a zároveň není oprávněn ze služebnosti nebo z práva stavby,
- případ, kdy žadatel o povolení změny dokončené stavby není jejím vlastníkem.

Z Vašeho dotazu usuzuji, že jste vlastníkem řadového domu, který má být stavebně upravován, a to včetně pozemku, na kterém tento řadový dům stojí. Zároveň předpokládám, že zeď, která dělí Váš a sousedův řadový dům, je součástí Vašeho domu (a je tudíž i Vaším vlastnictvím.
Za těchto okolností si lze aplikaci § 184a stavebního zákona představit jen těžko, jelikož jste vlastníkem pozemku i stavby, kterých se Váš stavební záměr týká. I pokud by měla být na Váš případ aplikována druhá odrážka výše, je možné uzavřít, že dokončená stavba (zde řadový dům), které se týká Váš stavební záměr, je Vašim vlastnictvím (ani zde tedy není prostor pro aplikaci § 184a stavebního zákona).
Nebude-li stavební úřad sdílet Váš názor o neaplikovatelnosti § 184a stavebního zákona, nezbude Vám, než vyčkat zamítnutí Vaší žádosti a podat proti zamítavému rozhodnutí stavebního úřadu opravný prostředek.

2/ Budeme potřebovat souhlas dle § 184a stavebního zákona v případě popsané realizace oplechování požární štítové zdi?
Pakliže jsem Váš dotaz správně pochopil, je požární štítová zeď, která by měla být oplechována, součástí vašeho řadového domu, tzn. že je Vaším vlastnictvím (z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet).
V takovém případě není rozhodné, že má být tato požární štítová zeď oplechována ze strany Vašeho souseda, neboť stavební úprava (oplechování) bude stále prováděna výhradně na Vašem řadovém domě (ke stavební úpravě sousedova řadového domu tedy nedojde).
Za těchto okolností není dle mého názoru § 184a stavebního zákona aplikovatelný, neboť toto ustanovení počítá se situacemi, kdy se má stavební záměr provádět na pozemku či stavbě, které stavebníkovi nepatří (což však není Váš případ).
Pokud bude nutné pro realizaci oplechování Vaší požární štítové zdi využít sousedova řadového domu, bude primárně zapotřebí, abyste se na tom se sousedem dohodl. Dle § 1022/1 občanského zákoníku platí, že nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku (popř. stavby na sousedním pozemku), má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné. Vašemu sousedovi tedy můžete navrhnout, aby za přiměřenou náhradu (kterou mu vyplatíte) snášel užití svého řadového domu pro realizaci oplechování Vaší požární štítové zdi.
Nebude-li dohoda se sousedem možná, budete oprávněn se v této věci obrátit s žalobou na soud. Jelikož zahájení soudního řízení s sebou nese určité náklady, přičemž takové řízení může být poněkud zdlouhavé a vždy nejisté, nabízí se Vá ještě druhá možnost, jak využít sousedův řadový dům. Dle § 141 stavebního zákona totiž platí, že pro vytvoření podmínek k provedení stavby nebo její změny, nutných zabezpečovacích prací, nezbytných úprav, udržovacích prací a k odstranění stavby nebo zařízení může stavební úřad uložit těm, kteří mají vlastnická nebo jiná věcná práva k sousedním pozemkům či stavbám na nich, aby umožnili provedení prací ze svých pozemků nebo staveb, pokud mezi zúčastněnými osobami nedošlo k dohodě. Ten, v jehož prospěch byla tato povinnost uložena, musí dbát, aby co nejméně rušil užívání sousedních pozemků nebo staveb a aby prováděnými pracemi nevznikly škody, kterým je možno zabránit. Po skončení prací je povinen uvést sousední pozemek nebo stavbu do předchozího stavu.
Je tedy možné, abyste se v této věci následně (nebude-li dohoda se sousedem možná) obrátil na stavební úřad a inicioval zahájení řízení, v jehož rámci stavební úřad sousedovi nařídí, aby snášel (v nezbytném rozsahu) užití svého řadového domu za účelem realizace oplechování.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

 

► Stránka se věnuje tomuto tématu:

  • Oplechování požární štítové zdi - je nutný souhlas dle § 184a stavebního zákona?

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.