Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Soused bude stavět jednopodlažní rodinný dům (bungalov). Svislé zdi budou ve vzdálenosti 2 metry od hranice našeho pozemku (bez našeho souhlasu). Přesah střechy bude cca 1 metr + cca 20 cm okapové žleby. To znamená, že v kolmém průmětu bude okraj střechy s okapem vzdálen jenom 80 centimetrů od hranice našeho pozemku resp. oplocení (1,90 m vysoké).

Na stavebním úřadě jsem obdržel informaci, že vzdálenost přesahu střechy od sousedního pozemku je nezajímá, podmínkou je jenom dodržení vzdálenosti svislých zdí 2 metry od hranice pozemku (pro nebytové prostory). Vzdálenost našeho domu od hranice pozemku je 8 metrů. Je tento přístup stavebního úřadu v souladu s platnou legislativou?
Děkuji, Hanuš

 

ODPOVĚĎ:
1/ Měření odstupových vzdáleností staveb:
V tomto ohledu lze dát za pravdu stavebnímu úřadu. Způsob měření odstupových vzdáleností staveb je upraven v § 25/8 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle něhož konkrétně platí:
„Vzájemné odstupy a vzdálenosti se měří na nejkratší spojnici mezi vnějšími povrchy obvodových stěn, balkonů, lodžií, teras, dále od hranic pozemků a okraje vozovky pozemní komunikace. “
Stavební úřad má tedy pravdu, pokud tvrdí, že odstupové vzdálenosti staveb se mají měřit jako nejkratší spojnice mezi vnějšími povrchy obvodových stěn těchto staveb.

2/ Odstup Vaší a sousedovy stavby:
Co se týče celkového odstupu Vašeho a sousedova domu, je podstatný § 25/2 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle něhož platí, že je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m.
Dle znění dotazu usuzuji, že obě shora vymezené podmínky budou splněny, neboď celkový odstup Vaší a sousedovy stavby bude větší než 7 m, přičemž obě tyto stavby jsou/budou umístěny 2 m a více od hranice pozemků.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak moc, kolik cm může přesahovat střecha s okapem k hranici pozemku u stavěnoho domu
  • Jak se měří odstupové vzdálenosti staveb mezi sebou - postup
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.