Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovali bychom prosím radu odborníka ohledně vyjmutí ze zemědělského půdního fondu ZPF. 2019 budeme stavět ekologickou dřevostavbu nad zemí na vrutech a nevíme přesně jak spočítat vynětí. Podle zák. 334 § 9 se vynětí týče plochy potřebné pro stavbu, v tomto případě to bude 50 ks vrutů o průměru 80 mm + šachtice pro rozvody cca 500 mm. Odvody tedy spočítáme součtem těchto obsahů + zpevněné plochy? Průmět půdorysu mi zde nepřipadá logický, jelikož dojde k zasažení orné půdy jen minimálně a srovnávat tento typ stavby s klasickým zděným domem na ŽB desce se základ. pásy ve vztahu k trvalé degradaci orné půdy je nesmysl. Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
Přestože Váš náhled na věc chápu a lze mu jistě přiznat logiku, domnívám se, že plocha potřebná pro realizaci Vašeho stavebního záměru bude totožná se zastavěnou plochou stavby, tedy s plochou ohraničenou pravoúhlými průměty vnějšího líce obvodových konstrukcí všech nadzemních i podzemních podlaží do vodorovné roviny (při určité míře zjednodušení by se dalo hovořit o půdorysu Vašeho domu). Níže se pokusím nastínit východiska, která mě k tomuto názoru vedou.

Přestože zemědělská půda zůstane při realizaci Vašeho stavebního záměru „na svém místě“, neboť zásahy do zemědělské půdy budou pouze minimální (bude se tedy minimálně „kopat“, jak to popisujete ve svém dotazu), dojde nesporně k jejímu negativnímu ovlivnění.

Ocitne-li se totiž zemědělská půda trvale pod podlahou Vašeho domu (byť Váš dům nebude na této půdě bezprostředně spočívat), bude natrvalo zastíněna a vysušena. Tyto skutečnosti lze bezesporu označit za trvalé negativní ovlivnění zemědělské půdy.

Zásah do zemědělské půdy tak není možné omezovat pouze na její přemístění (vykopání, odvoz a skladování na jiném místě), nýbrž za takový zásah je nezbytné považovat jakékoli negativní ovlivnění její kvality (fyzikálních, chemických a biologických vlastností).

Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu vymezuje základní zásady ochrany zemědělské půdy. Konkrétně pak ve svém § 3/1 písm. d) zakazuje poškozovat fyzikální, chemické nebo biologické vlastnosti zemědělské půdy (mimo jiné) jejím vysoušením a překrýváním.

Pakliže by ve Vašem případě nedošlo k odnětí celé zastavěné plochy Vašeho domu ze zemědělského půdního fondu, zůstala by půda pod Vaším domem stále zemědělskou a dostali byste se tudíž do rozporu se shora uvedeným ustanovením zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, neboť zemědělská půda pod Vaším domem by byla překryta a vysoušena.

Dle § 8/1 písm. a) a c) zákona o ochraně zemědělského půdního fondu je při stavební činnosti nezbytné vyhodnotit předpokládané důsledky navrhovaného řešení (v tomto případě tedy důsledky výstavby domu na zemních vrutech) na zemědělský půdní fond a řídit se zásadami ochrany zemědělského půdního fondu (§ 4 zákona o ochraně zemědělského půdního fondu), zejména:
- provádět skrývku a zajistit hospodárné využití skrývané půdy nebo její řádné uskladnění pro účely rekultivace anebo zajistit na vlastní náklad odvoz půdy a její rozprostření na plochy určené orgánem ochrany zemědělského půdního fondu,
- provádět vhodné povrchové úpravy dotčených ploch, aby tvarem, uložením zeminy a vodními poměry byly připraveny k rekultivaci, pokud provedení rekultivace přichází v úvahu.

Domnívám se, že ponecháním půdy pod Vaším domem v režimu zemědělské půdy (a tedy jejím dlouhodobým zastíněním a vysušením) dojde k podstatnějšímu zásahu do její kvality, než kdyby byla provedena skrývka a vhodné uskladnění této půdy za účelem její budoucí rekultivace. Z tohoto důvodu je dle mého názoru zapotřebí, aby byla dotčená půda vyňata ze zemědělského půdního fondu v celém rozsahu půdorysu Vašeho domu, čímž se na ní přestanou vztahovat výše popsané zásady ochrany.

Poukazuji dále na § 9/2 písm. b) zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, dle něhož platí, že souhlasu není třeba, má-li být ze zemědělského půdního fondu odňata zemědělská půda pro umístění:
- signálů, stabilizačních kamenů a jiných značek pro geodetické účely, vstupních šachet podzemního vedení a stožárů nadzemních vedení, mobilních sítí, pokud v jednotlivých případech nejde o plochu větší než 30 m2,
- přečerpávacích stanic, vrtů, studní a stanic nadzemního nebo podzemního vedení a větrných jam, pokud v jednotlivých případech nejde o plochu větší než 55 m2, nebo
- záměrů na nezastavěné části zastavěného stavebního pozemku.

V této souvislosti stojí za pozornost, že výše uvedené stavby/zařízení (u kterých není zapotřebí získání souhlasu s vynětím ze zemědělského půdního fondu) nemohou být s Vaším stavebním záměrem srovnávány. Jedná se vesměs o stavby jednodušší, které pro své zřízení vyžadují zásah do zemědělské půdy v podobě jejího odstranění, ovšem nepřinášejí její trvalé zakrytí či vysoušení. Na Váš stavební záměr, byť přináší rovněž minimální rozsah odkopané zemědělské půdy, proto nemůže být toto ustanovení zákona aplikováno ani analogicky.

Jak naznačuji již v úvodu své odpovědi, domnívám se, že pojem „celková plocha zemědělské půdy požadovaná pro cílový záměr“, resp. pojem „plocha potřebná pro stavbu“ (jak jsou tyto pojmy použity v § 9/1 a 4 stavebního zákona) představuje ve Vašem případě celou zastavěnou plochu Vašeho domu, tedy plochu, která je vymezena v § 2/7 stavebního zákona slovy:

„Zastavěnou plochou stavby se rozumí plocha ohraničená pravoúhlými průměty vnějšího líce obvodových konstrukcí všech nadzemních i podzemních podlaží do vodorovné roviny. Plochy lodžií a arkýřů se započítávají. U objektů poloodkrytých (bez některých obvodových stěn) je zastavěná plocha vymezena obalovými čarami vedenými vnějšími líci svislých konstrukcí do vodorovné roviny. U zastřešených staveb nebo jejich částí bez obvodových svislých konstrukcí je zastavěná plocha vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny. “

Na tomto místě poukazuji na skutečnost, že stavební zákon ve výše citovaném ustanovení počítá rovněž se zastřešenými stavbami bez obvodových svislých konstrukcí. Přestože Váš dům bude samozřejmě opatřen obvodovými svislými konstrukcemi (obvodovými stěnami), bude se země dotýkat de facto stejně jako stavba bez těchto obvodových svislých konstrukcí (tedy jako stavba na sloupech/pilířích – v tomto případě suplovaných zemními vruty). I v takovém případě však má být zastavěná plocha této stavby vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny (tedy i v případě, kdy by jinak byla půda zakrytá střešní konstrukcí de facto netknutá).

Ve Vašem případě bude samozřejmě určující právní názor orgánu ochrany zemědělského půdního fondu, kterým je obecní úřad obce s rozšířenou působností (městský úřad), jak vyplývá z § 15 písm. j) zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Doporučuji Vám proto se na tento úřad obrátit a Váš názor zde konzultovat.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 334/1992 Sb. , o ochraně zemědělského půdního fondu
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dřevostavba na zemních vrutech a vynětí pozemku ze zemědělského půdního fondu ZPF
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.