Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Chtěla bych se prosím zeptat, co vše je potřeba k zavážce vlastního pozemku.   Jedná se o zavážku louky, kde je bažina, tudíž pozemek nemůžeme využívat, pozemek cca 300 m2. Chtěli bychom ho pouze srovnat zavážkou zeminy.   Prosím, zda mohu dostat nějaké informace co vše je potřeba zajistit ohledně zavážky a případně, zda je potřeba mít i nějaké další povolení ohledně  využívání místní komunikace (kvůli sousedům), kde by případně jezdila větší auta s nakládkou? Jedná se o pozemek na konci vesnice, kde auta musí přejet vesnicí. Moc děkuji, Terezie

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 2 částí:

1/ Zavážka pozemku:
Vámi popisovaná zavážka bažinaté louky bude s největší pravděpodobností terénní úpravou dle § 3/1 stavebního zákona. Dle tohoto ustanovení jsou terénní úpravou:
- zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry,
- těžební a jim podobné a s nimi související práce,
(například skladovací a odstavné plochy, násypy, zavážky, úpravy pozemků pro zřízení hřišť a sportovišť či těžební práce na povrchu).

Dle rozsahu zamýšlených terénních úprav se určuje, zda budou terénní úpravy provedeny ve „volném režimu“ (tedy bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu), nebo zda bude nejdříve zapotřebí získat určité přivolení stavebního úřadu:

a/ Volný režim:
Žádné přivolení stavebního úřadu není zapotřebí, jedná-li se o terénní úpravy do 1,5 m výšky nebo hloubky, o výměře do 300 m2 na pozemcích, které nemají společnou hranici s veřejnou pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady (§ 80/3 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. b) stavebního zákona).

b/ Územní souhlas a ohlášení stavebnímu úřadu:
V případě terénních úprav do 1,5 m výšky nebo hloubky, o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2 na pozemcích, které nehraničí s veřejnými pozemními komunikacemi nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady, je zapotřebí získat předem územní souhlas a souhlas s ohlášením stavebnímu úřadu (jak vyplývá z § 96/2 písm. f) ve spojení s § 104/1 písm. i) stavebního zákona).

c/ Územní rozhodnutí o změně využití území a ohlášení stavebnímu úřadu:
V ostatních případech (tedy tehdy, pokud nejsou splněny podmínky pro postup dle písm. a/ a b/ výše) je zapotřebí získat předem územní rozhodnutí o změně využití území a souhlas s ohlášením stavebnímu úřadu (jak vyplývá z § 80/2 písm. a) ve spojení s § 104/1 písm. i) stavebního zákona).


V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat. Stavební úřad by Vám měl sdělit, jaký typ přivolení bude v tomto případě vyžadovat (varianta ad b/ a c/ výše), nebo zda bude možné realizovat zavážku ve „volném režimu“ (varianta ad a/ výše).
Dále bude nezbytné zohlednit ochranu životního prostředí. Pokud budete k realizaci potřebovat přivolení stavebního úřadu (varianta ad b/ a c/ výše), bude ochrana životního prostředí řešena v rámci řízení před stavebním úřadem. Pakliže však bude možné realizovat zavážku ve „volném režimu“ (varianta ad a/ výše), doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný orgán ochrany přírody (obecní úřad obce s rozšířenou působností) a informovat se u něj, zda nebude zapotřebí splnit určité podmínky.

2/ Užití pozemní komunikace:
Každá veřejně přístupná pozemní komunikace podléhá tzv. veřejnému užívání. Dle § 19/1 zákona o pozemních komunikacích smí každý užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny. Uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace.

Jedná-li se ve Vašem případě o veřejně přístupné pozemní komunikace (které jsou běžně užívány k automobilové dopravě na území obce), nebude žádné zvláštní povolení k užití těchto pozemních komunikací k přepravě zavážky zapotřebí (neboť tím bude realizováno právo obecného užívání, které vyplývá přímo ze zákona). Je samozřejmé, že při přepravě zavážky nesmí být pozemní komunikace znečištěny či blokovány (např. parkujícími nákladními vozidly).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zavážka bahnité louky - je nutné povolení stavebního úřadu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.