Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uvažujeme s manželem o tom, že bychom si na naši zahradu pořídili plechovou garáž (4,5 x 5 m). Co vše je potřeba vyřídit, stavební povolení, ohlášku nebo není potřeba ničeho? Děkuji za odpověď. Monika.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že v dotazu zmiňujete „pořízení“ plechové garáže, usuzuji, že máte možná na mysli pořízení prefabrikovaného výrobku, který na svém pozemku pouze umístíte, resp. zakotvíte v zemi. Pro tento případ připomínám, že rovněž tyto výrobky (které plní funkci stavby), jsou platnou právní úpravou považovány za stavby (jak vyplývá z § 2/3 stavebního zákona).

Ve Vašem případě je podstatné:
a/ zda se bude jednat o výrobek plnící funkci stavby či o „běžnou“ stavbu, a
b/ v jaké vzdálenosti od hranic pozemku hodláte garáž umístit.

S ohledem na shora uvedené podmínky se nabízí několik variant řešení:
1/ Pokud by se mělo jednat o stavbu do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepenou nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, která je v souladu s územně plánovací dokumentací, a která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, přičemž plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci (přičemž všechny tyto podmínky musí být splněny současně), nebude pro její umístění zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu (jak vyplývá z § 79/2 písm. o) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona).

2/ Pokud by se mělo jednat o výrobek plnící funkci stavby, bude k jeho umístění zapotřebí získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 16 stavebního zákona).

3/ Pokud by se mělo jednat o stavbu o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepenou, jestliže neobsahuje obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení (přičemž všechny tyto podmínky musí být splněny současně), bude pro její umístění zapotřebí získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 1 stavebního zákona).

Jelikož výklad příslušných ustanovení stavebního zákona se napříč stavebními úřady liší (a to někdy poměrně značně), doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný stavební úřad a Váš stavební záměr s ním konzultovat. Příslušný úředník stavebního úřadu by měl být schopen Vám sdělit, zda bude pro realizaci Vašeho stavebního záměru vyžadovat nějaké přivolení stavebního úřadu, nebo zda bude možné umístit na Vašem pozemku garáž ve „volném režimu“.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Podmínky pro postavení garáže z plechu o velikosti 400x500 cm na zahradu, zahrádku

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.