Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Postavili jsme dům v lokalitě na okraji města, dle územního plánu určené pro rodinné domy. Několik desítek parcel zde již před několika roky skoupila pražská firma, která nyní dala na magistrát města na odbor územního rozvoje ke schválení plán ke stavbě patrových domů o třech bytových jednotkách určených k pronájmu.

Protože se obáváme možnosti pronájmů i nepřizpůsobivým občanů (s doplatky na bydlení), hodláme se bránit. Zdá se, že město nemá stavbám jak zabránit, neboť domy zřejmě odpovídají územnímu plánu. Protože v naší lokalitě jsou převážně přízemní bungalovy, a některé by byly "obklíčeny" těmito plánovanými patrovými domy ze všech stran, chtěli bychom se zeptat na možnosti obrany. Je možné, aby nám okna těchto domů ze tří stran mířila na naše přízemní domy a zahrady? Domy tedy mohou být pouze dva metry od našich oplocených pozemků? Ztratíme soukromí, lze to nějak eliminovat? Můžeme se bránit už před udělením stavebního povolení? Předpokládáme, že jako přiléhající sousedé musíme být osloveni stavebním úřadem? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud by mělo dojít ke změně územního plánu, muselo by o tomto proběhnout řízení (vždy zveřejněno na úřední desce obce). Každá osoba může proti návrhu změny územního plánu podat připomínky, vlastníci dotčených pozemků mohou podat námitky. Mohli byste se bránit také v navazujícím územním řízení, ve kterém se rozhoduje o umístění stavby, a v samotném stavebním řízení, kde se řeší stavební povolení, máte právo námitky. Vždy musíte být o svých právech poučeni. Nicméně je nezbytné sledovat úřední desku obce, jelikož pokud je v daném řízení velké množství účastníků (např. sousedů), doručují se dokumenty zveřejněním na úřední desce obce. Je nezbytné se bránit před vydáním stavebního povolení, po jeho vydání jsou možnosti obrany de facto mizivé.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zabránit stavbě vysokých domů odpovídajících územnímu plánu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.