Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pozemek klasifikovaný jako orná půda, který pronajímám zemědělskému družstvu. Nyní jsem uzavřela s družstvem novou smlouvu, ve které je část pozemku z nájmu vyňata, protože ji chci sama využívat. Rozloha této části je 10 x 30 metrů, tedy 300 metrů čtverečných. Chci si na pozemku udělat zahrádku a umístit montovanou kůlnu na nářadí o rozměrech 3,5 x 4 metry.

Rovněž hodlám postavit oplocení z drátěného pletiva, a to tak, aby bylo prostupné pro drobné živočichy. Obě části pozemku jsou samostatně přístupné z cesty, která je rovněž mým vlastnictvím. Otázky:
1. Musím před zřizováním zahrádky původní pozemek rozdělit? Vím, že k tomu potřebuji souhlas obce, stavebního úřadu, vyměření a zápis do katastru nemovitostí.
2. Mohu zahrádku na pozemku o rozloze 300 m2 zřídit výše popsaným způsobem, aniž bych potřebovala souhlas stavebního úřadu? Stačí pouze ohlášení? Děkuji, Albína

ODPOVĚĎ:
Nevidím důvod, proč byste měla kvůli zahrádce pozemek dělit. Je to ale výhodnější z důvodu nájmu zbývající plochy, aby nevznikl problém v tom, kdo co využívá.
Problematiku povolení a ohlášení řeší ust. § 103 a § 104 Stavebního zákona. Pokud jde o kůlnu, tak tam je třeba se podívat na požadavek zákona, kdy zákon požadavek ohlášení, povolení či zcela bez, vymezuje metry, podlažími apod. Kloním se k tomu, že na jednoduchou kůlnu nepotřebujete ani ohlášení. Pokud by s ohledem na charakter kůlny skutečně nějaká listina byla třeba, tak pouze ohlášení, rozhodně ne stavební povolení. No a na vybudování zahrádky jako úpravy pozemku vůbec nic nepotřebujete.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak rozdělit pronajímaný pozemek pro účely užívání majitelem pozemku - postup, návod
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.