Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Úřad mi sdělil, že k instalaci zpomalovacích prahů je nutný souhlas všech obyvatel ulice. Je to pravda? Pokud ano podle jakého zákona? Děkuji, Leopold.

ODPOVĚĎ:
Nikoli, žádný právní předpis takovou podmínku pro instalaci zpomalovacích prahů nestanoví.
Dle § 12/1 písm. d) zákona o pozemních komunikacích tvoří zpomalovací prahy součást dálnice, silnice a místní komunikace.
O instalaci zpomalovacích prahů rozhoduje místně příslušný silniční správní úřad, a to na podkladě stanoviska Policie ČR (jak vyplývá z § 16/1 a 2 písm. d) zákona o pozemních komunikacích). Pro instalaci zpomalovacích prahů je klíčové (a to na prvním místě) rozhodnutí vlastníka předmětné pozemní komunikace (tímto vlastníkem může být dle kategorie pozemní komunikace Česká republika, kraj, obec, ovšem také jakákoli právnická či fyzická osoba).
Je pravdou, že z důvodu zvýšené hlučnosti vyžadují některé silniční správní úřady vyjádření (či souhlas) těch obyvatel ulice, kteří vlastní domy nejblíže k místu zamýšlené instalace zpomalovacího prahu. Tyto osoby jsou nicméně oprávněny vznášet v rámci zahájeného řízení své připomínky či námitky, instalace zpomalovacího prahu však není závislá na jejich souhlasu či nesouhlasu (zákon o pozemních komunikacích ani jiný právní předpis takovou podmínku nevymezuje).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo rozhoduje o instalaci zpomalovacích prahů na silnici v ulici s bytovými domy, rodinnými domy?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.