Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může stavební úřad zkolaudovat vchod a schody na cizím pozemku? Sousedíme s hospodou a na našem pozemku má hospoda zadní vchod a schody do 1. patra. Před lety byla jiná situace a my jsme bohužel podepsali, že za určitých podmínek, můžou náš prostor využívat.

Nyní je nový majitel, který nechce pochopit, že vše je na našem pozemku a dělá si tam co chce. Máme nějakou možnost, aby se nepoužíval náš pozemek pro potřeby hospody. Děkuji za odpověď. Laura

ODPOVĚĎ:
Ano, ze stavebněprávního hlediska je skutečně možné, aby byla stavba (či její část) zřízena (a samozřejmě i zkolaudována) na cizím pozemku. V zásadě je k tomu zapotřebí písemný souhlas vlastníka dotčeného sousedního pozemku.
Dle znění dotazu však předpokládám, že Váš zájem se neupíná ani tak ke stavebněprávní problematice, nýbrž k prostému faktu, že část Vašeho pozemku je využívána sousedem v míře, která Vám nevyhovuje.
V tomto ohledu je klíčové, jakým způsobem je Vámi zmiňovaný souhlas formulován (tzn. zda byl udělen na dobu určitou či neurčitou, komu byl udělen, popř. za jakým konkrétním účelem byl udělen, jak zní obsah tohoto souhlasu, zda je užívání části Vašeho pozemku úplatné či bezúplatné apod.).
V každém případě platí, že pokud Váš soused využívá část Vašeho pozemku v rozporu se souhlasem, který obdržel (resp. který obdržel jeho právní předchůdce), popř. došlo-li v mezidobí k podstatné změně poměrů, je možné, abyste svůj souhlas odvolali.
Jste-li ochotni trpět užívání části Vašeho pozemku za přesně stanovených podmínek, navrhněte sousedovi sepsání dohody, v jejímž rámci sjednáte vše potřebné (zejména pak délku platnosti takové dohody, její případnou úplatnost, podmínky jejího předčasného ukončení apod.).
Nebude-li soused ochoten na Váš návrh přistoupit a bude-li nadále užívat část Vašeho pozemku, obraťte se na něj s písemnou výzvou k okamžitému zjednání nápravy (jeden podepsaný stejnopis této výzvy si ponechte, druhý doručte sousedovi doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou). Souseda zejména upozorněte, že odvoláváte svůj původní souhlas s užíváním části Vašeho pozemku a nadále nesouhlasíte s tím, aby soused část Vašeho pozemku jakkoli využíval. Ve výzvě zároveň zmiňte, že jste připraveni bránit nerušený výkon svého vlastnického práva i soudní cestou.
Nebude-li jakákoli dohoda se sousedem možná, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto právního kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se bránit černé stavbě souseda postavené na mém pozemku - stavba před kolaudací
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.