Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused 2015 nechal na hranici mého pozemku postavit gabionovou zeď o výšce 1,25 - 1,75 m a délce 11 m bez mého souhlasu, následně došlo vyšším zatížením v roce 2017 k narušení statiky mé nemovitosti vzdálené 3 m od hranice pozemku, ústní jednání proběhly bez výsledku. Jak mám dále postupovat? Děkuji. Jaroslav.

ODPOVĚĎ:
Podle právní úpravy platné v roce 2015 bylo k výstavbě zděného oplocení zapotřebí vydání územního souhlasu, který mohl být stavebním úřadem vydán pouze tehdy, pokud se stavebním záměrem vyslovili souhlas všichni sousedé stavebníka. Váš soused tedy v roce 2015 potřeboval k výstavbě gabionové zdi nejen souhlas stavebního úřadu, nýbrž i souhlas Váš.
Je podstatné, čeho hodláte v současné chvíli dosáhnout.
Hodláte-li věc řešit veřejnoprávní cestou, můžete podat k místně příslušnému stavebnímu úřadu podnět, v němž upozorníte na to, že Váš soused 2015 vystavěl gabionovou zeď bez potřebného veřejnoprávního přivolení. Lze předpokládat, že stavební úřad zahájí s Vaším sousedem řízení o odstranění stavby, v jehož rámci Vašemu sousedovi umožní provést tzv. dodatečnou legalizaci černé stavby.
Máte-li naopak zájem řešit věc prostředky soukromého práva, můžete se soudní cestou (není-li dohoda možná) domáhat například odstranění či snížení zdi s odůvodněním nadměrného stínění touto zdí (připadá-li takový scénář v úvahu). Popřípadě se můžete domáhat náhrady škody, která vznikla na Vaší stavbě. V takovém případě je však nutné, abyste škodu na Vaší stavbě nejen řádně popsal a vyčíslil, nýbrž (a to především) je zapotřebí si opatřit takové podklady, z nichž bude jednoznačně vyplývat vztah příčinné souvislosti mezi sousedovou zdí a poškozením Vaší stavby. Takovými podklady může být především statický posudek či znalecký posudek znalce z oboru stavebnictví. Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Narušení statiky stavby způsobenou zdí mezi pozemky bez územního souhlasu
  • Legalizace stavby postavené bez územního souhlasu - informace
  • Jak zajistit odstranění černé stavby souseda - gabionová zeď mezi pozemky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.