Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Hranice pozemků: bydlím v řadovém rodinném domě, který čítá tři bytové jednotky, my bydlíme uprostřed. 2015 jednu třetinu domu koupila skoro sousedka z vedlejší ulice a započala rekontrukci. Neshody jsme snad během rekonstrukce neměli, je pravda, že hodně řemeslníků se chovalo jako kdyby to byl samostatný rodinný dům a nebrali ohledy na společnou zeď, ale to bylo to nejmenší.

Vstup na zahradu z obytné zóny u nich je ve výšce 1,5 metru a tam si udělali i takové posezení (podium), které končí na hranici pozemku. Kvůli soukromí si u tohoto podia postavili zástěnu, která je vysoká téměř 3,5 metrů. Tato zástěna nám v odpoledních hodinách brání ve sluníčku do jednoho pokoje. Od hranice pozemku a vlastně i do té zástěny máme okno, které je tak 1 metr daleko. Dále na zahradu pak vstupují z toho podia ze schodů. Souhlas s výstavbou zástěny jsme jim nedávali, nic jsme nepodepsali. 50 cm od hranice pozemku se nechali vysadit listnatý strom, který již teď má minimálně 4 metry a dále tam je vysazený živý plot, který teď je již vysoký minimálně 1,50. Typ zástěny (je to taková ta moderní roleta, tmavě šedé barvy, takže přes toto neprojde ani paprsek sluníčka). Máme nějakou možnost, jak se bránit? Samozřejmě že díky této zástěně začaly naše neshody, nechci aby to pokračovalo dál, chci žít v klidu, ale toto se nám ale vůbec nelíbí. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 2 částí:

1/ Zástěna stínící pozemek:
Nežádoucí zastínění ze strany Vašich sousedů můžete v první řadě řešit podáním podnětu k místně příslušnému stavebnímu úřadu, který by měl tuto věc prošetřit. Vyjde-li najevo, že tato zástěna představuje stavební úpravu, k níž Vaši sousedé nezískali příslušné přivolení stavebního úřadu, bude jim stavebním úřadem nařízeno zástěnu odstranit (popř. bude možné, aby Vaši sousedé dodatečně získali povolení ke zřízení zástěny, v takovém případě by však měly být zohledněny rovněž Vaše požadavky).
Nebude-li veřejnoprávní řešení popsaného problému z nějakého důvodu možné, budete moci přistoupit k prostředkům práva soukromého.
Dle § 1013/1 občanského zákoníku je vlastník povinen zdržet se všeho, co působí, že (mimo jiné) stín a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.
V první řadě Vám doporučuji obrátit se na sousedy s písemnou výzvou k odstranění či jiné vhodné úpravě zástěny tak, aby bylo eliminováno nežádoucí zastínění Vašeho domu, resp. Vašeho okna. Jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte, druhý doručte sousedům prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou nebo osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka).
Nevyhoví-li sousedé Vaší výzvě, nezbude Vám, než se v této věci obrátit na soud s tzv. sousedskou žalobou. Za tímto účelem Vám doporučuji advokátní zastoupení: www.advokatikomora.cz

2/ Strom na hranici pozemků:
Dle § 1017/1 občanského zákoníku platí, že má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

Na sousedy se proto můžete obrátit s písemnou výzvou k odstranění předmětného stromu pouze v případě, že je dán objektivně rozumný důvod pro tento požadavek (nestačí tedy pouhá subjektivní nespokojenost s blízkostí tohoto stromu). Za objektivně rozumný důvod by mohlo být považováno, například nadměrné zastínění, poškozování staveb na Vašem pozemku přesahujícími větvemi či podrůstajícími kořeny, špatný stav stromu hrozící jeho pádem, prokazatelné odvodňování Vašeho pozemku v důsledku kořenového systému stromu apod.
Je-li důvodem Vaší nespokojenosti s vysazeným stromem rovněž nadměrné zastínění, můžete postupovat také dle § 1013/1 občanského zákoníku (jak popisuji v odpovědi na otázku ad 1/ výše).
Přesahující větve a podrůstající kořeny stromu můžete odstraňovat za podmínek § 1016/2 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení platí, že neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
Ani odstraňování větví a kořenů proto nemůže být z Vaší strany prováděno libovolně, nýbrž pouze v případě, kdy Vám přesahující větve a podrůstající kořeny působí škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu.
Nedojde-li mezi Vámi a sousedy k dohodě ani ohledně stromu, resp. živého plotu (výzvu k nápravě můžete samozřejmě vtělit do výzvy, kterou zmiňuji v odpovědi na otázku ad 1/ výše), nezbude Vám, než tento spor řešit soudní cestou (což je opět možné spojit v jedinou žalobu s žalobou na odstranění zástěny).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak daleko od hranice pozemků se může zasadit strom
  • Kdy je možné ořezat větve souseda přesahující na pozemek nebo odkopat kořeny přesahující v zemi hranici pozemků?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.