Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším problém s příjezdovou komunikací, kterou vlastní soukromý majitel a město jí plánuje do budoucna odkoupit (my máme smlouvu na používání této cesty). Požadavky na komunikaci jsou zaneseny v územním plánu a město po nás požaduje asfaltku, obrubníky, atd. - velká finanční náročnost.

Je pro nás územní plán závazný? Nelze vybudovat jen účelovou komunikaci? Je jediná cesta zažádat o změnu v územním plánu? Děkuji moc! Jaromíra.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jakou příjezdovou komunikaci by se mělo jednat, předpokládám však, že na svém pozemku plánujete realizovat stavbu a stojíte tudíž před problémem, zda je stávající komunikace dostačující. Ze znění dotazu dále předpokládám, že sousedova komunikace vede přímo k Vašemu pozemku, tzn. že sousedova komunikace spojuje Váš pozemek s veřejně přístupnou pozemní komunikací. Z těchto předpokladů budu ve své odpovědi vycházet.
Je pravdou, že pro jakoukoli stavební činnost na území obce je základním (a závazným) dokumentem právě územní plán této obce. V územním plánu mohou být uvedeny závazné požadavky a podmínky, za kterých je možné určitou stavbu na konkrétním pozemku (resp. ve vymezeném území) realizovat. Může se jednat také o vybudování dopravní infrastruktury, a to v provedení dle požadavků územního plánu. Každý stavební záměr, který má být realizován na území obce, musí být v souladu s územním plánem obce (§ 169/1 stavebního zákona).
Závaznost územního plánu však může být ve Vašem případě do jisté míry (a to za určitých podmínek) limitována, a to díky sousedově příjezdové komunikaci. Povinnost k vybudování příjezdové komunikace dle podmínek územního plánu by Vás tížila v případě, kdy by k Vašemu pozemku žádná příjezdová komunikace nevedla, tzn. pokud by Váš pozemek nebyl spojen s veřejně přístupnou komunikací. Vaše situace je však odlišná, neboť k Vašemu pozemku příjezdová komunikace vede.
V tomto ohledu je klíčový § 20/7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle něhož platí, že ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby.
Pokud sousedova příjezdová komunikace splňuje shora uvedené podmínky (tzn. 1/ jedná se o zpevněnou komunikaci, 2/ tato komunikace je široká alespoň 2,5 m a 3/ konec této komunikace nesmí být od Vámi plánované stavby vzdálen více než 50 m), nejste povinna budovat příjezdovou komunikaci dle územního plánu, neboť Váš pozemek je s veřejně přístupnou komunikací spojen tak, jak to platná právní úprava požaduje.
Co je myšleno "zpevněnou pozemní komunikací" žádný právní předpis neřeší, tzn. že není nezbytně nutné, aby se jednalo o komunikaci s asfaltovým povrchem (představit si lze například i povrch štěrkový).
V obecné rovině totiž platí, že stavby podle druhu a potřeby se umisťují tak, aby bylo umožněno jejich napojení na sítě technické infrastruktury a pozemní komunikace a aby jejich umístění na pozemku umožňovalo mimo ochranná pásma rozvodu energetických vedení přístup požární techniky a provedení jejího zásahu. Připojení staveb na pozemní komunikace musí svými parametry, provedením a způsobem připojení vyhovovat požadavkům bezpečného užívání staveb a bezpečného a plynulého provozu na přilehlých pozemních komunikacích. Podle druhu a charakteru stavby musí připojení splňovat též požadavky na dopravní obslužnost, parkování a přístup požární techniky (§ 23/1 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území).
Pokud sousedova příjezdová komunikace splňuje podmínky dle shora uvedeného § 20/7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, doporučuji Vám nastalou situaci konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem a získat od něj informace, zda je dle jeho názoru sousedova příjezdová komunikace k povolení Vašeho stavebního záměru skutečně dostačující, nebo zda bude nutné vybudovat příjezdovou komunikaci dle územního plánu.
Budete-li stavebním úřadem nucena k výstavbě příjezdové komunikace dle územního plánu, obraťte se s žádostí o konzultaci na krajský úřad (jako nadřízený stavební úřad), přičemž oslovit můžete rovněž veřejného ochránce práv:
https://www.ochrance.cz/
Pokud by sousedova příjezdová komunikace nesplňovala podmínky dle § 20/7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, můžete požádat stavební úřad o udělení výjimky (jak vyplývá z § 26 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území). Udělení výjimky bude možné, pokud se tím neohrozí bezpečnost, ochrana zdraví a život osob a sousední pozemky nebo stavby (§ 169/2 stavebního zákona).
Bude-li Vám krajským úřadem potvrzeno, že vybudování příjezdové komunikace dle územního plánu je nutné, můžete se ještě samozřejmě obrátit na obec s žádostí o změnu územního plánu (jak v dotazu zmiňujete).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Územní plán a povinnost uživatele cesty udělat asfaltový povrch, obrubníky na cestě ad. (§ 20/7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území)
  • Minimální šířka zpevněné cesty vedoucí ke stavbě - kolik cm, m?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.