Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vjezd do našeho domu máme přes obecní příjezdovou cestu. Dle přílohy pak máme společnou příjezdovou cestu (cca 20 m2) spolu se sousedem - červená barva. Za touto příjezdovou cestou je již náš soukromý pozemek zeleně značený. Cestu do garáže máme skrze žlutou barvu, cesta bohužel není zpevněná - jsou tam položeny jen betonové dlaždice a to jen na stranách, abychom aspoň pneumatikami nezapadli cestou do bahna.

Dlaždice tam již byly v minulosti, dům jsme s takovouto cestou koupili. Chceme cestu do garáže vybagrovat, zarovnat, zasypat štěrkem a pak následně dát zámkovou dlažbu. Upravit chceme žlutě vyznačenou trasu, která je na našem soukromém pozemku. Mé otázky jsou následující:
1) Je nutné si zažádat o povolení na úřad? Případně jaké povolení a na který příslušný obor se obrátit?
2) Je nutný souhlas souseda? Pakli-že ano, jaký by byl postup v případě jeho nesouhlasu. Nemáme mezi sebou dobrý vztah, takže bychom jeho souhlas jistě nedostali.
3) Vzhledem k tomu, že si se sousedem nerozumíme, jsme po novelizaci stavebního zákona postavili na vlastní náklady plot do výše 2 m a on nám hrozí, že nám ho nechá zbourat, protože jsme plot postavili bez jeho souhlasu a že nám uřeže sloupky. Který paragraf prosím definuje možnost postavit plot do 2 m bez souhlasu úřadu a souseda, abych se mohla opravdu ujistit? A je možné se nějak bránit jeho zatím slovním útokům? Osobně ho jenom vidím a trpím další dny bolestmi břicha a bojím se, že od slov není daleko k činům.
Mockrát Vám děkuji za Váš čas a rady.

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o cestu, která není užívána ostatními osobami, ale jen Vámi, neměl by zde být problém s opravou a ani třeba souhlasu souseda. Pokud je přístupná veřejnosti a veřejností i užívaná, zde už by bylo nezbytné splnit další požadavky. Pokud si nejste zcela jistí, můžete danou záležitost zkonzultovat s příslušným odborem dopravy (dopravní úřad), který naleznete (většinou) na městském úřadu.
Co se týká plotu, po novelizaci stavebního zákona platí, že pro stavbu oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše není třeba územní rozhodnutí ani stavební povolení či ohlášení. Stanovuje tak § 79 odst. 2 písm. f) stavebního zákona a § 103 odst. 1 písm. a) a písm. e) bod 14.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Úprava cesty ke garáži - je nutné stavební povolení? (vybagrování, zarovnání, zasypání štěrkem a zámková dlažba)
  • Likvidace plotu sousedem z důvodu neudělení souhlasu se stavbou plotu od souseda
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.