Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 jsme podepsali sousedovi souhlas s rekonstrukcí domu. Soused je majitelem dvou sousedících domů v naší ulici – č. 4 a č. 6. Náš dům sousedí s číslem 6. Rekonstrukce byla určena na účely bydlení. Během rekonstrukce si soused do domu č. 6 přihlásil šest různých s. r. o. firem a do domu začali docházet zaměstnanci i klienti, ačkoli stále probíhala stavba.

Soused tvrdil, že je to dočasné řešení a bude provozovat živnost v domě číslo 4. Soused nyní tvrdí, že provozuje firmy v domě číslo 4, ale že přístup bude i nadále z domu číslo 6 - do kancelářských prostor prý z domu číslo 4 není vstup, i když jsou na jeho území a součástí stavby. Kolaudace zatím neproběhla. Je možné, aby stavební úřad schválil kancelářské prostory v domě tak, aby do nich byl přístup pouze se sousedního domu (i za předpokladu stejného majitele)? Pokud do kancelářských prostor je pouze přístup z domu číslo 6 – nejsou pak tyto prostory součástí domu číslo 6 – i když jsou na pozemku domu číslo 4? A pokud ano – nepodléhá pak schválení těchto prostor našemu souhlasu stejně jako rekonstrukce čísla 6?

ODPOVĚĎ:
Není vyloučeno, aby byl přístup k určitému pozemku (resp. stavbě na tomto pozemku) zajištěn přes sousedící pozemek, a to zvláště v případě, mají-li oba tyto pozemky stejného vlastníka.
Skutečnost, že je přístup k určitému pozemku (resp. stavbě na tomto pozemku) zajištěn výhradně přes sousední pozemek, sama o sobě neznamená, že by bylo nutné rozšířit okruh zákonem stanovených účastníků stavebního řízení. Pakliže stavební zákon uvádí, že účastníky řízení jsou (mimo jiné) vlastníci sousedních pozemků a staveb na nich, nelze počet takto stanovených účastníků řízení navýšit o další osoby pouze z toho důvodu, že sousedí s pozemkem, jehož prostřednictvím je zajištěn přístup k pozemku, kterého se stavební činnost týká.
V současné chvíli Vám doporučuji nahlédnout u místně příslušného stavebního úřadu do správního spisu, z něhož byste se měli dozvědět, zda je v projektové dokumentaci (kterou stavební úřad schválil) skutečně počítáno s tím, že vstup na předmětný pozemek (resp. stavbu na tomto pozemku) bude zajištěn výhradně přes druhý pozemek. Zjistíte-li tímto způsobem, že Váš soused nepostupuje v souladu se schválenou projektovou dokumentací, můžete na to stavební úřad upozornit.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Porušení projektové dokumentace - přístup na stavbu je z vedlejšího domu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.