Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused si v roce 2016 postavil v těsné blízkosti mého domu pergolu. Na můj nesouhlas s touto stavbou bylo již několikrát řízení, soused se odvolal a stavební úřad mě sdělil, že si může požádat o zahájení řízení o dodatečné povolení stavby. Já s touto nepovolenou stavbou nesouhlasím. Myslel jsem si, že stavba musí být nejméně 2 m od sousedního pozemku.

Nevím jak potom bude případná oprava domu, když je tato část zastavěná. Jedná se dle souseda o pergolu 24,5 m2 velkou. Soused základy pro svou stavbu vykopal v těsné blízkosti zdi mého obytného domu a zalil betonem. Nejprve mě bylo řečeno, že stavbu odstraní a nyní toto rozhodnutí, že má možnost do 30 dnů podat žádost o povolení stavby. Co v tomto případě mám dělat. Vůbec mně nenapadlo, že když je stanovená vzdálenost zákonem je možné toto obejít. Děkuji, Blažej.

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že dvoumetrová odstupová vzdálenost je stavebním zákonem pro některé stavby stanovena, je však zároveň pravdou, že z tohoto požadavku stavebního zákona lze udělit výjimku.
Pokud Váš soused realizoval stavbu pergoly bez příslušného přivolení stavebního úřadu, zahájil stavební úřad řízení o odstranění stavby. V rámci tohoto řízení je stavební úřad povinen Vašeho souseda upozornit, že si může požádat o dodatečné povolení stavby (jak vyplývá z § 129/2 stavebního zákona), jak se již stalo.
Pokud stavebník nebo vlastník stavby požádá ve stanovené lhůtě o její dodatečné povolení, stavební úřad přeruší řízení o odstranění stavby a vede řízení o podané žádosti. Jde-li o stavbu vyžadující stavební povolení, žadatel (zde Váš soused) předloží podklady předepsané k žádosti o stavební povolení. Jde-li o stavbu vyžadující ohlášení, žadatel předloží podklady předepsané k ohlášení. Jde-li o stavbu vyžadující pouze územní rozhodnutí, žadatel předloží podklady předepsané k žádosti o územní rozhodnutí.
V rámci řízení o dodatečném povolení stavby můžete sousedovi odmítnout podepsat souhlas s umístěním jeho pergoly. V takovém případě by mělo být ze strany stavebního úřadu zahájeno stavební řízení, jehož účastníkem se stanete. Jako účastník stavebního řízení budete oprávněn vznášet své námitky (např. praktické znemožnění opravy či provádění udržovacích prací Vašeho domu ze strany, kterou soused zastavěl pergolou), přičemž můžete samozřejmě rovněž navrhnout, aby sousedova pergola nebyla dodatečně povolena.
Pokud stavební úřad sousedovu pergolu dodatečně povolí, budete oprávněn se proti tomuto rozhodnutí odvolat.
Proti sousedově pergole byste se mohl bránit rovněž prostředky soukromého práva, tedy žalobou u soudu. Pokud jste totiž souseda od počátku vyzýval k tomu, aby s výstavbou pergoly nezapočínal, resp. v ní nepokračoval, bylo by možné aplikovat § 1020 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení platí, že má-li pro to vlastník pozemku (zde Vy) rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________
► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Černá stavba - pergola na hranici pozemků a její zbourání nebo dodatečné povolení výjimkou
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.