Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Vlastníme pozemek, na kterém budeme stavět rodinný dům RD. Na tomto pozemku vede vysokotlaký plyn. Od plynařů jsme povolení obdrželi v jaké vzdálenosti můžeme stavět. Nyní chceme tento pozemek oplotit, ale nevíme zda potřebujeme stavební povolení na oplocení.

Ve Stavebním zákonu, povolení a ohlášky paragraf 103 se uvádí, že to není nutné, ale nevíme, zda to platí i pro náš pozemek, kde vede již zmiňovaný plyn. Děkuji, Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda se Vámi získané "povolení od plynařů" vztahuje na stavbu rodinného domu či oplocení.
Nachází-li se Váš pozemek v ochranném či bezpečnostním pásmu plynárenské soustavy, přímého nebo těžebního plynovodu, plynovodní přípojky nebo zásobníku plynu, je zapotřebí k provádění stavebních prací, resp. k umístění stavby získat předchozí písemný souhlas právnické osoby, která příslušné plynárenské zařízení provozuje (jak vyplývá z § 68/4 písm. b) a § 69/3 písm. b) energetického zákona). Předpokládám, že Vámi zmiňované "povolení od plynařů" je právě tímto souhlasem.

Co se týče umístění oplocení, je nutné si uvědomit, že realizace stavebního záměru se (z procesního hlediska) dělí na dvě na sebe navazující fáze:
- územní fáze (kdy je rozhodováno, zda a kde může být stavba realizována a o jakou stavbu se může jednat),
- stavební fáze (kdy je rozhodováno o konkrétních stavebně technických parametrech stavby).

Je pravdou, že v případě výstavby oplocení stavební fáze odpadá, neboť dle § 103/1 písm. e) bodu 14. stavebního zákona není pro výstavbu oplocení zapotřebí ani stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu.
Shora uvedené však nemá žádný vliv na územní fázi, v jejímž rámci se řeší, zda může být na daném pozemku oplocení postaveno. Konkrétně dle § 96/2 písm. a) stavebního zákona platí, že stavební záměry uvedené v § 103 stavebního zákona (kam spadá i oplocení) vyžadují získání územního souhlasu.
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad a informovat se zde, za jakých podmínek bude možné získat územní souhlas pro výstavbu oplocení na Vašem pozemku. Dle § 96/3 stavebního zákona musí žádost o vydání územního souhlasu obsahovat 1/ údaje o požadovaném záměru a 2/ identifikační údaje dotčených pozemků a staveb. K této žádosti je žadatel dále povinen připojit:
a/ doklady prokazující jeho vlastnické právo (smlouvu, popř. doklad o právu provést stavbu) apod. , pokud tuto skutečnost není možné ověřit online v katastru nemovitostí,
b/ souhlasná závazná stanoviska, popřípadě souhlasná rozhodnutí dotčených orgánů podle zvláštních právních předpisů,
c/ stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury k možnosti a způsobu napojení nebo k podmínkám dotčených ochranných a bezpečnostních pásem (zde se Vám bude hodit Vámi získané "povolení od plynařů"),
d/ souhlasy osob, které mají vlastnická nebo jiná věcná práva k pozemkům nebo stavbám na nich a tyto pozemky mají společnou hranici s pozemkem, na kterém má být záměr uskutečněn; souhlas s navrhovaným záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu;
e/ jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________
► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Realizace stavebního záměru - územní a stavební fáze
  • Stavba plotu, zídky, oplocení u plynovodu, plynovodní přípojky, zásobníku plynu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.