Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Pokud bychom podali podnět na příslušný stavební úřad k prošetření nevyhovujícího stavebně - technického provedení rekonstrukce podlahy sousedního bytu, jaké má lhůty stavební úřad pro vyřešení této záležitosti? Telefonicky mi bylo na úřadu řečeno, že to může trvat až 5 let, což mě přijde zvláštní. Aleš

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nutné si uvědomit, že rekonstrukce podlahové krytiny není zpravidla chápana jako stavební činnost, resp. stavba či změna dokončené stavby (ve smyslu § 2/3 a 5 stavebního zákona). Kontrolní pravomoc stavebního úřadu by se proto na rekonstrukci podlahové krytiny nemusela vůbec vztahovat. V tomto ohledu vše závisí na právním názoru konkrétního stavebního úřadu. Podnět ke kontrole proto podat můžete a uvidí se, zda se bude stavební úřad cítit oprávněným k provedení kontroly či nikoli.
Z žádného ustanovení stavebního zákona nevyplývá, že by kontrolní prohlídka stavby mohla být provedena ve lhůtě 5 let od obdržení podnětu, resp. že následné řízení (např. řízení o spáchání přestupku) může trvat až 5 let.
Lze proto předpokládat, že příslušný úředník stavebního úřadu Vás chtěl podáním této informace buď pouze odradit od podávání podnětu k provedení kontroly, anebo chtěl zmínkou o pětiletém řízení vyjádřit, že provedení kontroly, včetně všech souvisejících řízení (např. řízení o přestupku, řízení o odvolání proti rozhodnutí o spáchání přestupku a uložení pokuty a případně další navazující správní či soudní řízení) může trvat velice dlouho.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta do kdy musí stavební úřad udělat kontrolu na podnět občana
  • Udání na stavební úřad - lhůta na prošetření úřadem
  • Do kolika dnů, týdnů, měsíců musí udělat stavební úřad kontrolu na podnět občana?
  • Přestupek proti stavebnímu zákonu - lhůta na vyřešení stavebním úřadem a správním úřadem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.