Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zjistili jsme, že naše sousedka, která neustále napadá, uráží a podává stížnosti a žádosti o prošetření na stavební úřad, úřad životního prostřední atd. na nás, na ostatní sousedy, má v nepořádku následující: na pozemku, který je evidovaný jako orná půda a má výměru více jak 1000 m2 má vysázené stromy - meruňky: 49 stromů je ve stáří 18 let, 10 stromů vysadila 2017.

Stromy jsou vysázené necelé 2 metry od hranice pozemku, starší stromy dosahují výšky i přes 3 metry. Jakým způsobem se máme bránit? Dále má postavenou hospodářskou budovu na dvoře svého rodinného domu. Dle souseda nemá na tuto budovu projektovou dokumentaci a objekt užívá částečně k bydlení. Dále má postavenou 25 let hrubou stavbu rodinného domu, v evidenci KÚ má parcelu stavební, druh pozemku zastavěná plocha a nádvoří, se způsobem využití zbořeniště. Tento dům stavěla na základě stavebního povolení, ale stále ho nemá dokončený. Stavba není zabezpečena. Jakou formou máme požádat stavební úřad a jaké § uvést, aby prošetřil skutečnosti, zda je sad, hospodářská budova a hrubá stavba rodinného domu prováděna v souladu s rozhodnutím nebo jiným opatřením stavebního úřadu. Za odpověď moc děkujeme. S pozdravem Jana

ODPOVĚĎ:
Celkem jednoduše požádejte stavební úřad o provedení kontrolní prohlídky v daném místě, a to dle § 132 odst. 2 stavebního zákona, cituji:
Stavební úřad je oprávněn ve veřejném zájmu
a) provádět kontrolní prohlídky stavby,
b) nařizovat neodkladné odstranění stavby,
c) nařizovat nutné zabezpečovací práce na stavbě,
d) nařizovat nezbytné úpravy na stavbě, stavebním pozemku nebo na zastavěném stavebním pozemku,
e) nařizovat provedení udržovacích prací,
f) nařizovat vyklizení stavby,
g) ukládat opatření na sousedním pozemku nebo stavbě.

Do žádosti o provedení kontrolní prohlídky uveďte okolnosti, které Vás k žádosti o místní šetření vedou.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může být na orné půdě sad stromů?
  • Dlouhodobě nedostavěný dům na stavebním pozemku - jde o porušení zákona?
  • Hospodářská budova postavená bez stavebního povolení užívaná částečně k bydlení - jde o porušení stavebního zákona?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.