Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem RD v obytné zóně, kde za mým plotem začíná komerční zóna. 2007 pozemky koupila firma, která se tam rozhodla postavit mrazírny, sklady atd. Vzhledem k tomu, že toto se nám ani jiným obyvatelům nelíbilo, měli podmínku oddělit obytnou zónu od komerční zemním valem s osázením dřevin.

K výstavbě valu došlo. Dřeviny byly osázeny jen z části - v místech, kde hala mrazírem sousedí s ploty rodinných domů, což my nejsme, my sousedíme s předmětným valem. V minulých dnech došlo majitelem mrazíren k odstranění části valu (za naším pozemkem) s tím, že hodlá na místě realizovat parkoviště pro kamiony a potřebuje plochu zvětšit. Vyzvali jsme stavební úřad k prověření, po osobní návštěvě jsme ale s hrůzou zjistili, že v plánech podle kterých došlo ke kolaudaci plochy není zakreslen předmětný val a tudíž má majitel možnost val odstranit. 2007, kdy se řešily podmínky - jak bude prostor za "našimi" ploty vypadat jsme na jednání byli osobně a nákresy jsme tedy viděli. Nyní jsou ale jiné. Paní na úřadě připustila, že pokud se jednalo v terénu, mohlo se nahlížet jen do orientačních nákresů, nemuseli jsme tedy vidět finální verze. S odstraněním valu nesouhlasíme ani my, ani sousedé, sloužil i jako protihluková stěna z mrazíren, nyní je plocha otevřená a hluk výraznější. Celou situaci řešíme jako sousedé i mezi sebou, bylo svoláno místní šetření, kde nám ale paní ze stavebního úřadu, tedy SÚ sdělila, že na místě může akorát řešit proč tam předmětný val byl, když podle plánu nemá být. Takže přesně to, co nepotřebujeme. Rádi bychom docílili zachování valu a osázení stromy. Mé otázky zní:
1.) existuje zákon, kde se hovoří o snížení hodnoty nemovitosti z důvodu které jsem výše uvedla - výstavby parkoviště, nepřiměřeného hluku apod. ? zvažujeme v příštích letech prodej,
2.) jak nyní postupovat, aby byl zachován val (obávám se, že lidská domluva není možná, val již odstranil a v úpravách pokračuje) - telefonicky nám jednatel společnosti dal jasně najevo, že pozemek kupoval za účelem výstavby parkoviště a to tam bude,
3.) zelená zóna, která oddělovala obytnou zónu od komerční byla územním plánem zrušena, dle sousedů se údajně může jednat o zájmy obce a s. r. o. Před zmiňovanými 10 lety a dřívě tam zelená zóna byla a starosta vždy na různých zasedáních potvrzoval, že tak to zůstane. Nyní jsme zjistilili, že tomu tak není. Máme dát podnět k prošetření korupce na OÚ? Jak byste prosím postupovali, co byste nám navrhli, jak pokračovat? Děkuji Helena

ODPOVĚĎ:
1)       Takový zákon neexistuje. V případě výstavby máte jako vlastník sousedního pozemku práva v územním řízení a stavebním řízení a záleží tak na každém, zda tato práva uplatní či nikoliv, popř. v jakém rozsahu.
2)       Je zde možnost domáhat se náhrady vzniklé újmy u civilního soudu. Občanský zákoník totiž stanovuje: Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.
Jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo. To neplatí, pokud se při provádění provozu překračuje rozsah, v jakém byl úředně schválen.
3)       Opět pro změnu územního plánu platí to, co pro územní/stavební řízení: dotčené osoby mají dle stavebního zákona práva podílet se na změně (posouzení změny) územního plánu, pokud tato práva nevyužijí, jde to k jejich tíži. Prošetření jednání je možné, nicméně starosta (jako orgán obce) nerozhoduje o změně územního plánu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zabránit odstranění protihlukového valu zeminy mezi firmou a rodinnými domy (zástavbou rodinných domů)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.