Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz, zda stavební úřad může povolit odstranění sousední stavby, ačkoliv byly vzneseny v průběhu řízení námitky, že odstranění sousední stavby způsobí zásadní nepřiměřené omezení a ohrožení mých práv a oprávněných zájmů souvisejících s vlastnictvím mého domu, který sousedí s domem, který má být odstraněn.

Neboť oba domy jsou navzájem stavebně propojeny společnou průběžnou střešní konstrukcí a dělicími středovými příčkami, neboť tyto domy byly chybou úředníka zapsány pod samostatnými čísly popisnými, ačkoli nebyly předem stavebně odděleny středovou štítovou zdí, která byla jednou z podmínek pro rozdělení původního domu. Dělení proběhlo jen geometricky a čára rozdělení protíná dělicí středové příčky navíc ještě šikmo, takže se nedá říci, že dělí středové příčky rovným dílem. Omezení svých práv v užívání mého domu spatřuji v tom, že pokud dojde k odstranění sousedního domu dle projektové dokumentace, sousední dům nebude odstraněn zcela, ale část jeho střechy, v délce asi 1 m zůstane jako pokračování mého domu nad cizím pozemkem. Taktéž část středových příček, které patří nyní k odstraňovanému domu, nebude odstraněna, bude na pozemku souseda a tyto části navíc budou stále ve vlastnictví majitelů odstraňovaného domu, to znamená, že nebudu moci svobodně nakládat se svojí nemovitostí - třeba v provádění oprav a úprav na částech domu ve výše uvedených částech. Přestože tyto námitky byly vzneseny při řízení se SÚ, nebyly respektovány a SÚ odstranění stavby povolil. Podal jsem odvolání ke krajskému SÚ, ale ani ten toto nevzal v potaz a ve svém ROZHODNUTÍ odstranění stavby povolil. Protože se cítím být jednáním SÚ poškozen a proti ROZHODNUTÍ se nelze odvolat. Mám tedy dotaz, zda SÚ neporušil má práva dané OBČANSKÝM ZÁKONÍKEM, protože si myslím, že řízení o odstranění stavby mělo být přerušeno do doby vyjasnění majetkoprávních vztahů a mělo pokračovat až po vydání souhlasných stanovisek majitelů obou nemovitostí. Pokud tedy SÚ nepostupoval v rovině zákona, jak a kde se mohu dožadovat svých práv? Za odpověď děkuji, Roland.

ODPOVĚĎ:
Stavební zákon nepodmiňuje vydání povolení k odstranění stavby vydáním souhlasných stanovisek (prohlášení). Nicméně to neznamená, že nemáte již další možnosti obrany.
V případě, že jste neuspěl ani u krajského úřadu, je možné podat žalobu k soudu ve správní soudnictví, konkrétně žalobu proti rozhodnutí správního orgánu dle § 65 a násl. zákona č. 150/2002 Sb. Žalobu lze podat do dvou měsíců poté, kdy Vám bylo rozhodnutí oznámeno doručením písemného vyhotovení nebo jiným zákonem stanoveným způsobem. Podání žaloby bohužel obecně nemá odkladný účinek – tzn. že Váš soused je až do doby rozhodnutí daného soudu oprávněn postupovat dle vydaného povolení k odstranění stavby, můžete ovšem o odkladný účinek soud požádat.
Soud přizná žalobě odkladný účinek, pokud výkon napadeného rozhodnutí správního orgánu (stavebního úřadu) by znamenal pro žalobce nepoměrně větší újmu, než jaká přiznáním odkladného účinku může vzniknout jiným osobám, a jestliže to nebude v rozporu s důležitým veřejným zájmem.
Dále je možné se obrátit na ombudsmana a podat podnět k prošetření postupu stavebního úřadu – zda nedošlo k porušení zákona – kontakt a podrobnosti naleznete zde: www.ochrance.cz.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zbourat domy spojené společnou střechou bez dělící příčky na půdě - právní pohled
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.