Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem pozemků parc. číslo 858, 1011, 1012. Pozemky se nachází v blízkosti silnice I třídy. Pozemky jsou vedeny v územním plánu, jako pozemky pro technickou infrastrukturu (výstavba trafostanice, vodojem. atd.). Jsou v zastavitelné části obce, tedy v intravilánu dle přílohy č. 2. Silnice vedoucí ke stavbě společnosti Gasnet dle obrázku č. 3 je ve vlastnictví společnosti Gasnet.

Přes vlastní pozemek parc. číslo 1011 dle obrázku vede plynové vedení do společnosti Gasnet. Není zde ale vedeno jako věcné břemeno obr. č. 2. Moje otázky:
1) Mohu své pozemky využívat a tedy dostávat se přes část silnice, kterou vlastní společnost Gasnet (v případě, že ano a já tam budu mít prodej zeleniny, mohou tam i kupující)?
2) Pokud mi to neumožní, mohu s nimi vyjednávat z důvodu vedení jejich plynového zařízení přes můj pozemek?
3) Na pozemku bych chtěl provozovat stánkový prodej zeleniny.   Neporuším tím nějaký předpis, např. ochranné pásmo silnice I třídy?
4) Pokud poruším nějaký předpis, dá se můj podnikatelský záměr legálním způsobem prosadit?
Připomínám, že po celé zemi a to i nedaleko uvedeného místa, je mnoho prodejců zeleniny, kteří stojí v těsné blízkosti vozovek a nikdo je nesankcinuje, jsou tam stále. Můj prodej by byl kultivovaný, že by se odehrával na vlastním pozemku, třeba i oploceném s možností vjetí vozidla na klidné místo, bez ohrožení dopravy a i s možností vyjetí na silnici I třídy. Prosím tedy o odbornou odpověď, protože místo jsem zakoupil k tomuto účelu a potřebuji tedy vyčerpávající informace, které by vedly k možnosti uskutečnění podnikatelského záměru. Velice děkuji za odpověď Karel.

ODPOVĚĎ:
K bodu 1:
V případě, že tato komunikace je jedinou příjezdovou cestou k Vašim pozemkům, a nepodaří se s vlastníkem této komunikace dohodnout se na tom, že komunikaci budete užívat, je možné se domáhat přes soud povolení tzv. nezbytné cesty, kdy soud může rozhodnout o tom, že i když vlastník komunikace nesouhlasí s tím, abyste jeho komunikaci užíval, tak Vám musí toto užívání na základě rozhodnutí soudu umožnit. Primárně je ale samozřejmě ideálnější varianta se dohodnout. V případě Vašich zákazníků, pokud by nedošlo k dohodě s vlastníkem komunikace, bude soud posuzovat, zda je toto nezbytné pro využití pozemků či nikoliv.
K bodu 2:
V případě plynového potrubí, pokud je toto zřizováno v rámci podnikatelské činnosti osoby v plynárenském odvětví, je zde povinnost zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti (Vašeho pozemku) nebo její části pro účel vedení takového potrubí a přístupu k němu. Tuto povinnost stanovuje přímo energetický zákon. Pokud bylo takové potrubí zřízeno bez zřízení věcného břemene, nebyla dodržena zákonem stanovená povinnost.
K bodu 3:
Pokud je daná komunikace ve vlastnictví soukromé osoby, jedná se o účelovou komunikaci, u které zákon žádná ochranná pásma nestanovuje.
K bodu 4:
Zde záleží na konkrétních okolnostech a nelze dopředu paušalizovat. Pokud si nejste jistý tím, co všechno musíte splnit pro provoz takového stánku (např. i z pohledu živnostenského zákona), doporučuji se obrátit s dotazem na příslušný úřad.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Plynové vedení bez věcného břemene - je povinnost dopravce plynu zřídit věcné břemeno?
  • Služebnost na plynovod na soukromém pozemku - je dopravce povinen služebnost zřídit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.