Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je nutné na zřízení závory mezi pozemky 2 vlastníků stavební povolení? Je-li nutné stavební povolení, kdo je kompetentní v záležitosti vést příslušné řízení-místně příslušný stavební nebo místně příslušný silniční (dopravní) úřad? Nebo je to plně v kompetenci obce, v jejímž katastru je závora umístěna?

Jak bude za určitých okolností pohlíženo na tuto závoru (namísto brány), která eventuelně bude součástí částečného oplocení pozemku jednoho z vlastníků? Díky.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, zda má být onou závorou přehrazena pozemní komunikace či nikoli (což je fakt, který může sehrát významnou roli).
Pakliže má být závora umístěna na hranici dvou pozemků, aniž by přehrazovala pozemní komunikaci, bude k její realizaci s největší pravděpodobností zapotřebí získat územní souhlas (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona). K vydání územního souhlasu je oprávněn místně příslušný stavební úřad.

Má-li závora přehrazovat pozemní komunikaci, budu ve své odpovědi předpokládat, že se jedná o účelovou komunikaci (jejímž vlastníkem může být i fyzická či právnická osoba). Účelové komunikace se dělí na:
a/ veřejně přístupné, kterými jsou pozemní komunikace, které slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků (§ 7/1 zákona o pozemních komunikacích), a
b/ veřejně nepřístupné, kterými jsou např. pozemní komunikace v uzavřeném prostoru nebo objektu, které slouží potřebě vlastníka nebo provozovatele uzavřeného prostoru nebo objektu (§ 7/2 zákona o pozemních komunikacích).

Pakliže je předmětná účelová komunikace veřejně nepřístupná, platí pro realizaci závory totéž, co uvádím pro případ neexistence pozemní komunikace (tedy nezbytnost získání územního souhlasu od místně příslušného stavebního úřadu).
Jedná-li se však o účelovou komunikaci, která je veřejně přístupná, bude realizace závory dosti nesnadná. V tomto ohledu je totiž nutné si uvědomit, že každá veřejně přístupná pozemní komunikace (tedy i veřejně přístupná účelová komunikace) podléhá tzv. právu obecného užívání, tzn. že každý smí užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny; uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace.
Přestože tedy může být účelová komunikace v soukromém vlastnictví (když např. vede přes soukromý pozemek), omezuje její veřejná přístupnost jejího vlastníka v určitých činnostech (vlastník veřejně přístupné účelové komunikace je povinen strpět její veřejné užívání a není oprávněn v obecném užívání této účelové komunikace nikomu bránit).
Úprava nebo omezení přístupu na veřejně přístupnou účelovou komunikaci jsou možné pouze na základě rozhodnutí místně příslušného silničního správního úřadu (a po projednání s Policií ČR). Vždy však musí být splněna podmínka, že taková úprava či omezení musí být nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů vlastníka účelové komunikace (§ 7/1 zákona o pozemních komunikacích).
V případě realizace závory zahrazující veřejně přístupnou účelovou komunikaci bude opět nutné získat od místně příslušného stavebního úřadu územní souhlas (neboť kompetence silničních správních úřadů, jako speciálních stavebních úřadů, se na tento případ nevztahují, jak vyplývá z § 16 zákona o pozemních komunikacích).
Prakticky vše shora uvedené lze vztáhnout rovněž na variantu, kdy by byla na hranicích pozemků vybudována brána (v rámci oplocení).
V každém případě Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat (nelze totiž vyloučit, že v rámci praxe daného stavebního úřadu se setkáte s odlišným právním názorem).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.