Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)
Placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti upravuje zákon  č.  589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na  státní politiku zaměstnanosti,  ve znění pozdějších předpisů. Osoba samostatně výdělečně činná (dále OSVČ) platí:  
  • pojistné na důchodové pojištění nebo
  • zálohy na pojistné a doplatek tohoto pojistného
  • pojistné na nemocenské pojištění, je-li dobrovolně účastna nemocenského pojištění
Sazby pojistného na sociální zabezpečení činí od 1.1.2024 u OSVČ:
  • 29,2 % z vyměřovacího základu, z  toho 28 % na důchodové pojištění a 1,2 % na státní politiku zaměstnanosti, jde-li o OSVČ účastnou důchodového pojištění a
  • 2,7 % z  vyměřovacího základu na nemocenské pojištění, jde-li o OSVČ účastnou nemocenského pojištění,
  • u OSVČ dobrovolně účastné na důchodovém pojištění 28  % z  vyměřovacího základu.

Pojistné na důchodové pojištění 

Výše pojistného  v roce 2024 se u OSVČ stanoví jako 29,2 % z vyměřovacího základu. Měsíčním vyměřovacím základem  pro odvod pojistného na důchodové pojištění je  50 % z  částky rovnající se průměru, který z  daňového základu na naposledy podaném přehledu připadá na 1 kalendářní měsíc  v němž byla samostatná výdělečná činnost (dále SVČ) vykonávána.   Takto stanovený vyměřovací základ  (dále jen VZ) přitom nesmí být nižší než zákonem předepsané minimum, pro rok 2024 nesmí bý nižší než 13 191 Kč. Výše pojistného se v roce 2024 zjišťuje při podání Přehledu za rok 2023.

Maximální vyměřovacím základem OSVČ pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti není od 1.1.2019 limitován.  

Pokud OSVČ uhradila na zálohách méně, musí pojistné doplatit, a to nejpozději do 8 dnů ode dne podání Přehledu, pokud zaplatila na zálohách více, je jí přeplatek do jednoho měsíce vrácen. Povinnost platit pojistné má vždy OSVČ vykonávající hlavní činnost. OSVČ vykonávající vedlejší činnost v případě, že daňový základ ze SVČ v kalendářním roce dosáhl rozhodné částky nebo se k tomuto pojištění přihlásí.   Platba záloh na pojistné na důchodové pojištění je u OSVČ vykonávající hlavní činnost povinná vždy, tedy i když je OSVČ ve ztrátě.  

 

OSVČ vykonávající SVČ jako hlavní činnost platí v roce 2024:

  • do měsíce předcházejícího měsíci podání Přehledu za rok 2023 zálohy na důchodové pojištění ve výši podle daňového základu za rok 2022  minimálně ve výši 2 944 Kč
  • v měsíci podání Přehledu za rok 2023  a následujících  měsících roku 2024 zálohy na důchodové pojištění dle daňového základu za rok 2023,   minimálně ve výši 3 852 Kč měsíčně.  


OSVČ vykonávající SVČ jako  vedlejší činnost platí v roce 2024:

  • do měsíce předcházejícího měsíci podání Přehledu za rok 2023  zálohy na důchodové pojištění podle daňového základu za rok 2022,   minimálně ve výši 1 178 Kč,
  • v měsíci podání Přehledu za rok 2023  a následujících  měsících roku 2024 zálohy na důchodové pojištění dle daňového základu za rok 2023,   minimálně ve výši 1 413  Kč měsíčně.  

OSVČ vykonávající SVČ jako vedlejší činnost platí zálohy v případě, že se přihlásila k účasti na pojištění na rok 2024  nebo pokud daňový základ ze SVČ v roce 2023 dosáhl výše zakládající povinnou účast na důchodovém pojištění, tj. 105 502 Kč v případě, že byla činnost vykonávána po celý kalendářní rok 2023.

Pokud OSVČ skutečnosti o výkonu vedlejší činnosti nedoloží nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž tento Přehled podala, je její SVČ považována za činnost hlavní. V takovém případě je OSVČ povinna platit pojistné alespoň v minimální výši určené pro výkon hlavní činnosti.

 
Pojistné na nemocenské pojištění
Účast na nemocenském pojištění je u OSVČ dobrovolná. Pokud se OSVČ k tomuto pojištění přihlásí, je od 1.1.2021 povinna platit pojistné na jednotlivé celé kalendářní měsíce, s výjimkou těch kalendářních měsíců, ve kterých měla po celý měsíc nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v  mateřství nebo dlouhodobého ošetřovného jako OSVČ. Za období nároku na výplatu nemocenského se přitom považuje též období prvních 14 kalendářních dnů, za které se nemocenské OSVČ nevyplácí
Výše pojistného na nemocenské pojištění OSVČ činí od 1.1.2024  částku ve výši 2,7 % z měsíčního základu (dále MZ), jehož výši určuje OSVČ svou platbou pojistného.
MZ však nemůže být nižší než dvojnásobek částky rozhodné podle předpisů o nemocenském pojištění pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění (od 1.1.2023 - 8 000 Kč, platí i v roce 2024),   a  zároveň nemůže být vyšší než částka rovnající se průměru, který z určeného (vypočteného) vyměřovacího základu na posledním přehledu o příjmech a výdajích, připadá na jeden kalendářní měsíc výkonu činnosti, přičemž k  přehledu staršímu tří let se nepřihlíží.   Je-li vypočtený průměr nižší než minimální měsíční základ NP, je měsíční základ roven minimálnímu měsíčnímu základu.
Od 1.   1.   2014 může být OSVČ účastna nemocenského pojištění i v  případě, že vykonává vedlejší SVČ a nemá povinnost platit pojistné (zálohy na pojistné) na důchodové pojištění. Maximální MZ pro placení nemocenského pojištění je však v  tomto případě pro rok 2023 i pro rok 2024 stanoven na 8 000 Kč a platba pojistného činí od 1.1.2024 částku 216 Kč, tzn. , že odpovídá minimálnímu vyměřovacímu základu.
 

Splatnost pojistného

Splatnost zálohy na pojistné na důchodové pojištění i pojistného na nemocenské pojištění OSVČ za kalendářní měsíc je nově od 1.1.2019 od 1. do posledního dne kalendářního měsíce, na který se pojistné platí.   Za den platby pojistného se považuje den, kdy dojde k  připsání pojistného na účet příslušné  ÚSSZ*.   V  této souvislosti je nutné včasné podání příkazu k  úhradě nebo poštovní poukázky, aby nedošlo k  pozdnímu připsání platby na  účet příslušné ÚSSZ. Orgán sociálního zabezpečení doporučuje podat příkaz k  úhradě nejpozději 26. den kalendářního měsíce. V  případě, že 26. kalendářní den připadne na sobotu, neděli či státní svátek je nutné předat příkaz k  úhradě v  dřívějším termínu.

V případě platby pojistného na nemocenské pojištění za kalendářní měsíc platí, že pokud OSVČ neuhradí v  řádném  termínu splatnosti na  účet ÚSSZ  alespoň minimální pojistné, ale doplatí jej do konce měsíce následujícího po měsíci, v němž mělo být řádně zaplaceno, účast na nemocenském pojištění nadále trvá a nebude ukončena. Je-li pojistné doplaceno až v  následujícím měsíci, tedy po splatnosti, jedná se o doplatek pojistného, a takto zaplacené pojistné nemůže být vyšší, než v minimální výši, tzn. od 1.1.2024 216 Kč. OSVČ si opožděnou úhradou sice nemůže určit vyšší měsíční základ, ale účast na nemocenském pojištění jí nadále trvá.

Pokud by platba zálohy na pojistné na důchodové pojištění  byla připsána na  ÚSSZ    po dni splatnosti, ale byla by doplacena do konce následujícího kalendářního měsíce, nebude od roku 2019 z  takto uhrazené zálohy počítáno penále. Pokud však záloha nebude zaplacena ani do konce následujícího kalendářního měsíce, bude počítáno penále ve výši 0,05 % dlužné částky pojistného za každý den prodlení, a  to ode dne bezprostředně následujícího po dni splatnosti zálohy na pojistné.

Pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, stejně jako doplatek tohoto pojistného za kalendářní rok, jsou splatné nejpozději do osmi dnů po dni, ve kterém byl, případně měl být podán přehled o příjmech a  výdajích OSVČ.   Při nedodržení uvedené lhůty plyne penále ve výši 0,05 % dlužné částky pojistného za každý den prodlení.

 

*ÚSSZ - Územní správy sociálního zabezpečení jsou zřízeny od 1.1.2024 jako orgány sociálního zabezpečení, OSSZ/PSSZ/MSSZ jsou zrušeny. Kontaktní pracoviště ÚSSZ  fyzicky sídlí v místech, kde dosud sídlily OSSZ/PSSZ/MSSZ, kontakty zůstávají zachovány.      

 


Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.
  • Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5
Call centrum - důchodové pojištění: 257 062 860 | Call centrum - nemocenské pojištění: 840 406 040
Ústředna: 257 061 111, fax: 257 063 360
Elektronická podatelna: posta@cssz.cz | Webové stránky: www.cssz.cz

  • PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY (PVS)
Adresa: www.portal.gov.cz | Tel.: 800 202 122 | E-mail: helpdesk@portal.gov.cz

  • Informační kancelář ČSSZ - informace z oblasti důchodového pojištění:
Pondělí, středa 8.00 – 17.00 | Úterý a čtvrtek 9.00 – 14.30 | Pátek 9.00 – 14.00

  • OSSZ mají pro veřejnost otevřeno každý pracovní den:
Pondělí a středa 8.00 – 17.00 | Úterý a čtvrtek 8.00 – 14.00 | Pátek 8.00 – 13.00