Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
 
Dočasnou pracovní neschopností (dále jen DPN) se i pro rok 2024 rozumí stav, kdy  pojištěnec  nemůže z důvodu nemoci, úrazu či nařízené karantény vykonávat dosavadní  výdělečnou činnost. O vzniku DPN rozhoduje  ošetřující lékař.
Práceneschopným je uznán také pojištěnec, který byl sám přijat do nemocnice nebo tam byl přijat jako  doprovod  nezletilého dítěte nebo byl přijat k  poskytnutí komplexní lázeňské péče, a dále pojištěnec, který pro poškození nebo ztrátu ortopedické nebo kompenzační pomůcky nemůže vykonávat dosavadní výdělečnou činnost.   V  době nároku na  peněžitou pomoc v mateřství  vzniká DPN, pokud dlouhodobé závažné onemocnění pojištěnce znemožňuje péči o dítě. U těhotné pojištěnky, která nemá nárok na peněžitou pomoc v  mateřství z  žádné činnosti a doloží tuto skutečnost potvrzením správy sociálního zabezpečení, rozhodne ošetřující lékař o vzniku DPN od počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu.
 
Ošetřující lékař uznává DPN ode dne, kdy ji zjistil, výjimečně ji může uznat až 3 kalendářní dny zpětně, zejména pokud nemohl pojištěnec lékaře navštívit. V  průběhu DPN je ošetřující lékař povinen posuzovat zdravotní stav pojištěnce a provádět kontroly zdravotního stavu. Ošetřující lékař ukončí DPN, pokud zjistí, že zdravotní stav umožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnou činnost (po uplynutí 180 dnů i jinou výdělečnou činnost) nebo pečovat o dítě. Ošetřující lékař může ukončit DPN až 3 dny dopředu. Důvodem k  ukončení DPN je kromě zlepšení zdravotního stavu také oprava nebo pořízení nové ortopedické či kompenzační pomůcky, uznání  invalidity, vznik nároku na výplatu  starobního důchodu  při skončení zaměstnání a vznik nároku na peněžitou pomoc v  mateřství.   Pojištěnce, která neměla nárok na peněžitou pomoc v  mateřství, trvá DPN do konce 6. týdne po porodu.   Pokud se pojištěnec nedostaví ke kontrole a neprokáže závažné důvody, ošetřující lékař pracovní neschopnost také ukončí.

Hlášení o vzniku, trvání a ukončení DPN hlásí ošetřující lékař  od 1.1.2020  přímo správě sociálního zabezpečení pouze elektronicky. Již nevydává zaměstnanci žádné papírové díly neschopenky určené pro zaměstnavatele. Zachován zůstal pouze „Průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce“, který má u sebe zaměstnanec pro své potřeby a k informaci.   Hlášení správě sociálního zabezpečení o vzniku DPN je při DPN přesahující 14 kalendářních dnů automaticky považováno za žádost o nemocenské.   Hlášení o ukončení DPN je automaticky i dokladem pro ukončení výplaty nemocenského.

Pozor! Nutno odlišit od dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče ozaměstnání!

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.