Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj manžel pracoval u jednoho zaměstnavatele a ten mu neplatil zdravotní pojištění po celou dobu zaměstnání. Řekla bych, že ho nikam ani nepřihlásil přestože měl pracovní smlouvu a my se pozdě dozvěděli o dluhu na VZP a manžel se dostal do exekuce, kterou mu srážejí z platu, kde dělá teď.

Nejhorší je, že bohužel všechny podklady zůstaly u bývalého zaměstnavatele a ten se ztratil. My ale objevili stránku jeho družky, kde on opět vystupuje jako spolumajitel společnosti a když sem jim psala s tím, jestli by mi poskytli údaje o zaměstnanci, samozřejmě nemohla jsem se podepsat, protože by zase nereagoval, tak mě odepsal email že ano, ale "budete mi muset zaplatit cca 400 000 €" a pak se budeme bavit." Lze se nějak bránit nebo to nelze řešit, když manžela nepřihlásil a smlouvy pracovní si nechal on a odmítá je vydat, aby se mohl​ manžel bránit u VZP? A to manželovi dluží hromadu peněz na výplatách. Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Podle § 34 odst. 5 zákoníku práce každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení pracovní smlouvy.
Prokázat existenci pracovního vztahu lze ve zdravotní pojišťovně i výplatními páskami. Pokud Váš manžel nějaké má, může je předložit a dluh na zdravotním pojištění půjde za zaměstnavatelem.
Ohledně nevydání pracovní smlouvy a nevyplacení mzdy je možné obrátit se místně příslušný inspektorát práce nebo vydání smlouvy a doplacení mezd uplatnit u soudu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaměstnavatel neplatil zdravotní pojištění za zaměstnance - jak dokázat pracovní poměr? (pracovní poměr, výplatní pásky)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.