Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nyní jsem vyčerpala rodičovskou dovolenou a nastoupila do evidence uchazečů Úřad práce. Od 01/2017 bych si ráda zřídila IČO a byla OSVČ. V 02/2017 mám termín porodu dalšího dítěte a budu čerpat další rodičovskou dovolenou. Pokud budu na rodičovské dovolené, kdo prosím bude platit zdravotní a sociální pojištění?

Já jako OSVČ? Nebo to bude za mě platit stát, když budu na rodičovské dovolené? Předem moc děkuji za odpověď. Děkuji, Lada.

ODPOVĚĎ:
Je zapotřebí rozlišovat mezi čerpáním rodičovské dovolené a pobíráním rodičovského příspěvku. Rodičovská dovolená se totiž týká pouze zaměstnaných žen. Jestliže jste nyní v evidenci úřadu práce, pak zřejmě zaměstnaná nejste a tudíž pravděpodobně nebudete moci od února 2017 čerpat další rodičovskou dovolenou, nýbrž pouze rodičovský příspěvek.
Během čerpání rodičovského příspěvku budete považována za OSVČ s vedlejší činností. Vzhledem k tomu, že budete patřit mezi osoby, za které platí zdravotní pojištění stát (osoby celodenně a řádně pečující o dítě do sedmi let věku), nebudete muset platit zálohy na zdravotní pojištění. Po skončení roku a podání Přehledu pak doplatíte pojistné ze skutečně dosaženého zisku. Co se týče sociálního pojištění, zde budete muset platit alespoň minimální zálohy při vedlejší činnosti, které v současnosti činí 789 Kč měsíčně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.