Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

1997 se stal příteli úraz kolene na dole, nebyl schopen dále pracovat v podzemí a byl převeden na práci na povrchu a následně propuštěn s přiznáním renty, která byla Kooperativou jako odškodné za ztrátu na zdraví vyplácena do dnes (25.08.2018). Nyní si chce podat žádost o částečný nebo plný invalidní důchod z důvodu zhoršení zdravotního stavu.

Na Kooperativu poslal žádost o vyplnění dokladu, který potřebuje k výpočtu invalidního důchodu. Ta mu sice doklad pošle v nejbližších dnech poštou, ale současně mu pozasavila vyplácení renty! Cituji: "Jsme nuceni pozastavit výplatu náhrady do doby, než bude rozhodnuto od kdy a jaký důchod Vám bude přiznán, abychom předešli případným přeplatkům na vyplacené náhradě." Je tento postup správný? Mohou nechat přítele několik měsíců než se vše vyřídí bez jakéhokoli finančního prostředku? Jiné příjmy než rentu nemá a s ohledem na zdravotní stav si ani nemůže obstarat. Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Postup pojišťovny je velmi zvláštní, nicméně bohužel ne ojedinělý. Doporučuji se obrátit na pojišťovnu a žádat vysvětlení.
Soudní řízení zde nepřichází v úvahu, neboť než by vůbec proběhlo, bude ve věci důchodu dávno rozhodnuto. Doporučuji tedy případně žádat o sociální dávky - příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zastavení vyplácení renty pojišťovnou po požádání o invalidní důchod a prevence přeplatků renty - může pojišťovna vyplácení zastavit?
  • Sociální dávky při zastavení vyplácení renty pojišťovou kvůli požádání o invalidní důchod
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.