Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn při cestách do zaměstnání používal mé starší vozidlo. Dne 7.4.2017 při cestě domů jel po hlavní čtyřproudé silnici, v pravém pruhu, když z vedlejší vyjel jiný automobil, do kterého syn narazil v křižovatce zezadu, v místě kde byla povolená rychlost 80 km/h a hustě pršelo. Přivolaná Policie ČR neurčila viníka na místě a asi po měsíci předala nehodu k došetření na správní orgán.

Protože k cestám do zaměstnání syn potřeboval jiný automobil a z výše uvedené situace jsem byl přesvědčen, že po výpočtu brzdné dráhy není vina na straně syna, půjčil jsem si v půjčovně náhradní vůz - 8.4.2017. 16.6.2017 jsem se po několikátém telefonickém dotazu na správním úřadu dozvěděl, že po přezkoumání dokumentace byl viníkem určen druhý řidič, který měl neprodleně informovat svoji pojišťovnu - Allianz. Tak jsem Allianz ihned telefonicky kontaktoval, ale bylo mi sděleno, že viník ještě nic nenahlásil, ale pošlou jejich likvidátora k prohlídce mého vozu, se kterým mi bylo opět zakázáno provádět případné opravy, jak již po nehodě Policií ČR. Prohlídka proběhla 20.6.2017 se závěrem, že i když je vůz starší, jeho stav je hodnocen na třístupňovém hodnocení známkou 2, ale vzhledem ke stáří by oprava stála cca 120.000 Kč a proto navrhují totální škodu. V protokolu je také uvedeno, že náhradní vůz budou hradit do 25.6.2017.
Protože jsem po této zprávě byl nucen rychle řešit situaci vrácením náhradního vozu a zakoupením jiného k cestám do práce, rozhodl jsem se havarovaný vůz dát k ekologické likvidaci. Vůz stál od havárie v půjčovně, kde mi poskytli náhradní a zabíral místo - majitel mi chtěl začít účtovat parkovné. Potom se začaly ze strany Allianz dít věci, se kterými bych chtěl poradit.
1. Hodnota totální škody mi byla vyplacena částkou 9.000 Kč a i po odvolání, že ceny obdobných vozů se shodným vybavením se pohybují v rozmezí 18-26.000 Kč by bylo sděleno, že jejich výpočet je správný.
2. Ještě větší problém nastal s úhradou půjčovného - po zaslání faktury za půjčovné v době od následujícího dne po nehodě, což bylo 78 dní a z důvodu, že nejsem plátce DPH, kterým půjčovna je, jsem půjčovně podepsal plnou moc k inkasování fakturované částky. Půjčovna mi nahlásila, že dostala úhradu pouze za 6 dnů a požaduje po mě doplatit zbytek, což je při ceně 500 Kč/den + DPH více než 43 000 Kč.
Na moji reklamaci proč je částka tak nízká mi Allianz odpověděla, že půjčovné hradí až od dne nahlášení - 16.6.2017. Na další reklamaci, že jsem nemohl dobu kdy byla nehoda v šetření Policií ČR a správním orgánem řešena jsem již žádnou odpověď nedostal.
Jak dále postupovat? U nehody, kde nebyla vina na naší straně mi vznikla jednáním Allianz škoda vyšší než 50.000 Kč. Když jsem se  chtěl telefonicky na toto zeptat likvidátora, který je pod dopisem o zamítnutí reklamací podepsán i přes příslib operátorky na telefonní lince, že mají povinnost do 2 pracovních dní odpovědět jsem se odpovědi ani po 3 týdnech nedočkal. Děkuji, Radomír

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že pojištěný (zde viník nehody) má právo, aby pojistitel (zde pojišťovna Allianz) za něj uhradil v rozsahu a ve výši podle občanského zákoníku poškozenému způsobenou škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci (§ 6/2 písm. b) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). Škodou je v tomto ohledu jak poškození automobilu, tak vznik Vašeho dluhu za půjčení náhradního automobilu (jak výslovně vyplývá z § 2952 občanského zákoníku).
Především je nutné si uvědomit, že osobou, která odpovídá za Vám způsobenou škodu, je VINÍK NEHODY. Skutečnost, že na straně viníka nehody figuruje pojišťovna (z titulu tzv. povinného ručení) na této skutečnosti nic nemění. Pokud tedy nebude možné se dohodnout s pojišťovnou Allianz, můžete se s požadavkem na náhradu škody obrátit přímo na viníka nehody a hojit se na něm. On totiž za tuto škodu odpovídá (§ 2927 a násl. občanského zákoníku).
Bude-li Vám ze strany viníka nehody nahrazena ta část škody, jejíž náhradu pojišťovna Allianz odmítá, může se následně viník nehody obrátit na pojišťovnu Allianz a požadovat po ní náhradu toho, co Vám vyplatil (to však již nebude Vaší starostí).

Podstatné je nepodlehnout dojmu, že:
a/ viník nehody za způsobenou škodu neodpovídá, protože byl pojištěn (naopak, viník nehody za způsobenou škodu nadále odpovídá a je tudíž povinen k její náhradě, nenahradí-li za něj škodu jeho pojišťovna),
b/ pojišťovna je oprávněna o výši náhrady škody autoritativně rozhodovat (naopak, pojišťovna nedisponuje v tomto ohledu žádnou veřejnoprávní pravomocí; pakliže se závěry pojišťovny nesouhlasíte, lze se bránit, a to i soudní cestou).

Co se týče výše náhrady, která Vám byla pojišťovnou Allianz vyplacena za zničení automobilu, je vhodné, abyste získal další odborný názor (tedy odlišný od názoru, k němuž dospěl likvidátor pojišťovny Allianz).
Za tímto účelem můžete oslovit znalce z oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady. Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
Popřípadě můžete v této věci oslovit svou pojišťovnu (je možné, že likvidátor Vaší pojišťovny bude ochoten provést odhad výše škody na Vašem automobilu).
Nový odhad rozsahu škody bude značně ztížen faktem, že Váš automobil byl již zlikvidován. V tomto ohledu může být vycházeno z fotodokumentace, kterou, jak předpokládám, pořídil likvidátor pojišťovny Allianz. Pokud Vám tento likvidátor odmítne fotodokumentaci postoupit, můžete se pokusit do věci zainteresovat viníka nehody (jako pojistník pojišťovny Allianz by mohl mít snazší přístup ke spisu, který je pojišťovnou Allianz ve Vaší věci veden).
Podaří-li se Vám získat podklad o tom, že škoda na Vašem automobilu byla vyšší, můžete se s požadavkem na výplatu zbývající částky obrátit na pojišťovnu Allianz nebo na viníka nehody. Nebudete-li úspěšný, budete oprávněn podat na viníka nehody k příslušnému okresnímu soudu žalobu. Pro přípravu žaloby můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
Co se týče odmítnutí náhrady většiny půjčovného za náhradní automobil, je možné, že pojistná smlouva mezi viníkem nehody a pojišťovnou Allianz je skutečně takto nastavena. V takovém případě bude nutné, abyste se s požadavkem na náhradu celé částky, kterou jste za půjčení náhradního automobilu vyplatil, obrátil přímo na viníka nehody. Nebude-li dohoda v tomto ohledu možná, bude opět nutné, abyste podal na viníka nehody k soudu žalobu.
V každém případě Vám doporučuji pokusit se aktivizovat viníka nehody, tzn. informovat ho o tom, že nejste spokojen s výší náhrady škody, jak Vám byla jeho pojišťovnou vyplacena a vyzvat ho, aby se pokusil pojišťovnu přimět ke změně jejího stanoviska. Viníka nehody zároveň upozorněte, že v případě neúspěchu jednání s pojišťovnou budete požadovat doplacení náhrady škody po něm. Komunikaci s viníkem nehody i pojišťovnou Allianz Vám doporučuji vést písemně (alespoň prostřednictvím e-mailu).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že viník nehody bude oprávněn případně zahájit s pojišťovnou Allianz mimosoudní řešení sporu, a to před Českou obchodní inspekcí (§ 20d a násl. zákona o ochraně spotřebitele), tedy v případě, kdy nedojde mezi viníkem nehody a pojišťovnou Allianz k dohodě.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 634/1992 Sb. , o ochraně spotřebitele
_______________________
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Hrazení půjčovného za jiný automobil pojišťovnou - od kdy, kterého dne pojišťovna platí náhradní auto, automobil?
  • Pojišťovna vyplatila nízkou částku za poškození auta při nehodě - musí viník nehody doplatit zbytek škody?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.