Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

09/2018 jsem od svého automechanika koupila vůz. Vše proběhlo v pořádku a můj starý vůz měl zlikvidovat. Po pár dnech mi řekl, že má někoho kdo by si to auto ještě vzal. Souhlasila jsem ale s tím, že auto nechci mít psané na sebe. Dal mi plnou moc na přepis vozu ať ji nechám potvrdit a přivezu zpět. To jsem udělala auto jsem mu předala se všemi doklady a plnou mocí.

Asi po měsíci jsem se ptala jak to vypadá s přepisem a, že bych ráda smlouvu protože jsem člověka kterému auto dal ani neznala a hlavně jsem potřebovala zrušit pojistku která byla na mého tatínka.
Mechanik odpověděl, že je problém na evidenci a musí dořešit a tak mi zaplatil tu částku za půl roku pojistného a do té doby už vše bude. Bohužel jsem naivní a hloupá věřila jsem že to dotáhne. Pak mi přišla pokuta za parkování opět ji zaplatil ale na můj dotaz na smlouvu odpověděl, že kupujícího nemůže dohnat. Pak mi na něj dal telefon ať si to s ním dořeším sama. pán mi nejprve řekl, že mu auto ukradli tak jsem ho požádala o protokol z policie. Slíbil, že ho dodá k mechanikovi. Nedodal zase jsem mu volala a on, že se našlo. Pojistku prý uhradí. Když už úplně přestal komunikovat zašla jsem na policii co mám dělat. Na policii mi bylo řečeno, že auto hlášeno jako kradené nebylo a stále je hlášeno na mě.
Mechanik od toho dává ruce pryč a toho pána nemám jak dohnat. Jsem zoufalá nemám doklady od vozu ani kupní smlouvu a pojistku kterou nemůžu zrušit. Na policii mě odkázali na evidenci vozidel ale bez dokladů s tím asi nic nezmůžu. Prosím poraďte co mám dělat.
Děkuji, Veronika

 

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je bohužel značně komplikovaná, protože nedisponujete vozem, doklady ani smlouvou a předpokládám, že veškerá jednání a přísliby mechanika byly pouze ústní.
Ačkoliv zákon umožňuje, aby došlo k přepisu vozidla i pokud kupující neposkytuje součinnost, je pro toto vyžadováno doložení alespoň několika dokladů, které dle Vašeho dotazu ovšem nevlastníte a vozidlo se Vám tedy bez součinnosti kupujícího nepodaří přepsat.
Za této situace přichází v úvahu od uzavřené kupní smlouvy (na prodej vozu) odstoupit, a to z důvodů, že kupující neposkytl ani přes opakovanou výzvu součinnost a nedošlo k přepisu vozidla z Vás na něj. V případě odstoupení od smlouvy se taková smlouva od počátku ruší a strany jsou povinny si vrátit poskytnuté plnění – tj. Vám by měl kupující vrátit vozidlo a Vy jemu peníze (kupní cenu). Tak byste alespoň docílila toho, že budete mít vozidlo i s doklady k dispozici a můžete s ním nakládat, např. jej prodat někomu jinému a pohlídat si, aby opravdu došlo k přepisu v registru vozidel. Odstoupit můžete písemně, ideálně dopisem zaslaným kupujícímu, kde mu oznámíte, že odstupujete od uzavřené smlouvy, jelikož porušil podstatným způsobem tuto smlouvu (nepřepsal vozidlo na sebe, resp. neposkytl potřebnou součinnost pro přepis) a současně jej vyzvete, aby Vám vozidlo vrátil.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost původního majitele ojetého auta za pokuty způsobené novým majitelem, který nepřepsal vozidlo na sebe v registru vozidel ČR
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.