Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud jako řidič způsobím dopravní nehodu, při které zraním pouze sám sebe, jaké budou prosím odpovědi na následující podotázky:
1) Je potřeba vždy zavolat policii, případně i záchrannou službu, už když je zranění třeba jen pocitové, např. bolest hlavy po nárazu?

2) Je možné získat nějaké plnění z povinného ručení? Nebo pouze jen za předpokladu, že mám sjednáno úrazové připojištění u povinného ručení a jinak je moje povinné ručení použito pouze k hrazení škody tomu, koho nabourám? Můj úraz by pak spíše mohl být kryt z jiného pojistného produktu - např. úrazového pojištění?
3) Mohu v tomto případě dostat pokutu za přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu? Narazil jsem na to v tomto článku (viz odkaz níže, ale nedaří se mi najít aktuální znění v zákonu - zákon 200/1990 Sb. již není platný a § 22 byl už předtím zrušen) : "viníci dopravní nehody (tj. ti, kdo poruší právní předpisy, případně zraní pouze sebe) mohou být trestáni za přestupek proti bezpečnosti provozu podle § 22 odst. 1 písm. l) pokutou od 1.500 do 2.500 Kč."
Zdroj: https://www.ochrance.cz/aktualne/tiskove-zpravy-2007/sam-sebe-zranil-pri-nehode-a-ma-platit-pokutu-25-000-kc/
4) Je prosím ještě něco důležitého, co by se v této situaci mohlo z právního pohledu stát (je třeba vzít v potaz nebo na co si dát pozor) a není to v bodech 1-3?
Děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
Volat záchranou službu není povinné, ale je rozhodně žádoucí, nikdy totiž není zcela vyloučeno nějaké vnitřní zranění, které se může plně projevit až po uplynutí nějaké doby.
Pokud dojde ke zranění, policie by měla být zavolána.
Povinné ručení kryje škodu způsobenou vozidlem (nikoliv ovšem na voze viníka), a to škodu způsobenou na majetku i zdraví. Hradí se škoda tomu, koho nabouráte, pro úhradu škody na Vašem vozidle je nezbytné mít havarijní pojištění.
Přestupku, popř. trestného činu se dopustíte, pokud zraníte jinou osobu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dopravní nehoda se zraněním pouze řidiče - povinnosti řidiče řídícího vozidlo zavolat policii a sanitku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.