Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nalezená hotovost mnou odevzdána v lednu 2018 na policii. Policie má podezření, že se jedná o peníze z trestné činnosti, majitel zatím nenalezen. Prý v tomto případě nevzniká nárok na nálezné. Jak se mohu bránit? V případě, že nárok mám. Kam mám směřovat žádost o nálezné? Policii? nebo až předá policie peníze obci, tak na obec?

Je lhůta pro podání žádosti 1/2 roku nebo mám více času? Je zákonem vyměřená lhůta pro výplatu nálezného? Jaká je výše daně z nálezného placená státu? Budou peníze vráceny obci i když se prokáže trestná činnost? Děkuji, Jindřiška.

ODPOVĚĎ:
Nález je upraven v občanském zákoníku, konkrétně v § 1051 a násl. občanského zákoníku. Nález přichází v úvahu u ztracené věci, přičemž ztráta je právní skutečnost nezávislé na lidské vůli. O ztrátu se tak jedná v případě, že k ní dojde z náhodných příčin, nikoliv z nějakého protiprávního jednání. Rozlišování mezi ztrátou a trestným činem, při kterém je odňata věc, nalezneme např. i v § 1111 občanského zákoníku.
Pro Vaši situaci je opravdu rozhodné, jak k těmto okolnostem došlo, nicméně nárok na nálezné můžete (minimálně preventivně) uplatnit i tak, dokud se neprokáže, že došlo k trestnému činu, tak budou aplikována pravidla občanského zákoníku o nálezu a potažmo i nálezném. Žádost směřujte obci, je vhodné i vůči policii, aby bylo zaznamenáno do protokolu. Pokud by se ovšem prokázalo, že peníze pochází z trestné činnosti, není policie oprávněna je předat obci, naopak postupuje podle speciálních pravidel.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta na podání žádosti o nálezné peněz, komu žádost poslat? (majitel peněz se nenašel)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.