Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz na nález většího obnosu peněz v obchodním domě. Dne 9.5.2018 jsem našel v Kauflandu Olomouc větší obnos peněz (více než 50.000 Kč), kontaktoval jsem ihned Policii ČR, ale ti mi zdělili, že mám odevzdat nález na magistrát města Olomouc. Rozhodl jsem se přes facebook (800 sdílení) na vlastní pěst vypátrat člověka, který to ztratil.

Využil jsem k tomu i rádio Haná, ale zatím bez úspěchu, nikdo se nepřihlásil. Co byste mi doporučili jako další možnost udělat. Mám nárok na nálezné, pokud vrátím peníze na magistrát? Nebo se mám snažit využít, třeba jiná média, jak TV? Děkuji za odpověď. Ivo.

ODPOVĚĎ:
Jak máte postupovat, je upraveno v občanském zákoníku v § 1051 a násl. :
"Ztracenou věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného."
Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; byla-li však věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje, jako by byl nálezcem.
Pokud tedy naleznete věc, jste povinen ji odevzdat vlastníkovi nebo tomu, kdo ji ztratil, jinak obci. Nejste naopak oprávněn si ji ponechat u sebe. Měl byste nález odevzdat obci, nárok na nálezné máte.
Nárok na nálezné není, pokud by peníze pocházely z trestné činnosti (což zřejmě neplatí pro tuto situaci).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nálezné při nálezu většího množství peněz - kdo nálezné vyplatí pokud se nenajde majitel peněz?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.