Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedna osoba o mně zveřejnila nepravdivou informaci na sociální síti. Policie mě nyní prověřuje pro domnělou činnost co tam o mně napsali. To, že jde o nepravdu, ale pomluvu, což je i trestný čin, neřeší. Mohu se nějak bránit? Podával jsem trestní oznámení, ale pak jsem se ptal na Policii a prý to nijak neřešili, nedostalo to ani číslo jednací.

Mám pocit, že mezi sebou dokonce i nějak spolupracují. Dá se v této situaci nějak účinně bránit? Cítím se v bezpráví. Děkuji, Michal.

ODPOVĚĎ:
Pokud policie neshledala, že by takovým jednání došlo ke spáchání trestného činu, a ani nebyla záležitost postoupena na přestupkovou komisi, neznamená to, že se nemůžete bránit. Vždy se můžete domáhat ochrany před civilním soudem, u kterého můžete podat žalobu a domáhat se toho, aby se osoba zdržela dalšího takového jednání, odstranila (pokud je to fakticky možné) následky již učiněného jednání, dále můžete požadovat náhradu vzniklé újmy. V této věci doporučuji se obrátit na advokáta – kontakt www.advokatikomora.cz, který zajistí náležitou ochranu Vašich práv v řízení před soudem.
Pokud by proti Vám bylo zahájeno trestní stíhání a následně nebylo rozhodnuto o tom, že jste se dopustil nějakého trestného činu, můžete také požadovat náhradu vzniklé újmy po státu – a to z důvodu vedení nezákonného trestního stíhání.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je pomluva na Facebooku přestupek nebo trestný čin?
  • Žaloba na odstranění lživé pomluvy na Facebooku, omluva a náhrada škody (nemajetková újma, přiměřené zadostiučinění)
  • Náhrada škody za lež, lživou pomluvu na Facebooku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.