Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při ověřování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel u řidičů nad 65 let je řidiči vydán papírový posudek o zdravotní způsobilosti, který potvrzuje jeho zdravotní způsobilost, a kterým se následně prokazuje při policejních kontrolách. Jde mi nyní o tyto 2 otázky:

1) Pokud řidič má toto potvrzení, ale při policejní kontrole jej nemá fyzicky u sebe, tak policisté nemají jinou možnost jak ověřit, zda je řidič zdravotně způsobilý, jelikož zdravotní způsobilost není doktorem nikde nahlašována? Pouze pokud je řidič zdravotně nezpůsobilý, anebo způsobilý k řízení motorových vozidel s podmínkou, tak doktor tuto skutečnost nahlásí obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. (§ 86 zákona č. 361/2000 Sb.)
2) Pokud by došlo k nehodě, tak může pojišťovna detailněji ověřovat zdravotní posudek řidiče, jestli např. jeho zdravotní stav vyžaduje podrobnější lékařské prohlídky a zda tyto byly provedeny před vydáním lékařského posudku? Nebo musí pojišťovně stačit jen to, že daný řidič platný posudek má a maximálně si jej ověří u daného lékaře? Byl by zde i příp. vliv vážnosti nehody a toho, zda ji řidič s posudkem způsobil?
Děkuji předem za odpovědi. Zdraví Vladimír

 

ODPOVĚĎ:
K bodu 1 – v současné době neexistuje nějaký centrální registr zdravotních způsobilostí. Pokud nemáte u sebe potvrzení od lékaře, policie nemá možnost jinak ověřit, že disponujete tímto potvrzením. Jako řidič motorového vozidla, kterému je nad 65 let, musíte při řízení u sebe toto potvrzení mít.
K bodu 2 – Tuto otázku nelze s určitostí jednoznačně zodpovědět. Vždy by měla pojišťovna vycházet z toho, o jakou dopravní nehodu se jedná, kdo ji způsobil, jak se na nehodě mohl projevit zdravotní stav řidiče, zda došlo ke zraněními nehodě apod. Při některých nehodách bude postačovat doložení skutečnosti, že řidič měl v době nehody platný posudek, u jiných nehod naopak mohou být vyžadovány další posudky apod.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ověření zdravotní způsobilosti řidiče nad 65 let při policejní kontrole - průběh, řidič nemá potvrzení u sebe?
  • Registr zdravotních způsobilostí řidičů nad 65 let - existuje?
  • Vliv zdravotního stavu řidiče nad 65 let na proplacení škody pojišťovnou, pojistné události
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.