Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak řešit případy, kdy prohlášení vlastníka SVJ (vložené do katastru nemovitostí v roce 1999) neodpovídá dnes (01.03.2018) platným zákonům a proto ani upraveným stanovám dle NOZ. Např. :

1. V prohlášení je v popisu a schématech budovy i bytů uváděno přízemí (kde jsou sklepní kóje, sušárny, atd. ale ne byty, jež jsou až od 1. nadzemního podlaží. Dle stavebního zákona je ale 1. NZ již přízemí, ne až patro nad ním. Znamená to, že celé prohlášení i smlouvy o převodech bytů jsou neplatné?
2. Ve stanovách je, že na provoz výtahu přispívají uživatelé bytů od 2. NZ. Při rozúčtování nákladů se uplatní definice podle stav. zákona (tj. platí všechny byty) nebo dle prohlášení (byty v 1. patře neplatí)?
3. Dle prohlášení se do plochy bytu započítala i sklepní kóje - ty ale mají být považovány za společné části domu. Pak ale jsou chybně všechny podíly na společných částech domu. Má se při rozúčtování nákladů vycházet z podílů v prohlášení nebo podle nově vypočtených podílů (a vyúčtování 2016 je neplatné)?
4. Jak nejlépe problém s chybami v prohlášení vyřešit? Vyhotovit komplet znovu a to vložit do katastru?

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Prohlášení a smlouvy o převodech bytů rozhodně neplatné nejsou, pouze je třeba, zejména prohlášení, uvést do souladu s novou právní úpravou, a to formou změny prohlášení a odsouhlasení této změny na shromáždění a následné vložení změny prohlášení do katastru nemovitostí.
2. pro rozúčtování nákladů je rozhodně prohlášení.
3. rozhodná je úprava NOZ z roku 2014, kdy listiny SVJ měly být do souladu s NOZ uvedeny do roku 2017. Měli byste při rozúčtování vycházet z nově vypočtených podílů a troufám si tvrdit, že za rok 2016 to řešit nemusíte s ohledem na povinnost sladit úpravu do roku 2017.
4. Jak uvádím výše, můžete zvolit buď variantu změny prohlášení nebo vytvořit úplně nové. Odsouhlasit na shromáždění a se zápisem ze shromáždění vložit do katastru nemovitostí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Oprava prohlášení vlastníka SVJ v kastastru nemovitostí do konce roku 2017
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.