Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám v domově důchodců 96-ti letou matku a při jejím nástupu 2014 si Domov vymínil zasílání jejího důchodu přímo na Domov a z toho pak hradí své náklady a zbytek - kapesné (asi 3.500 Kč/měs.) vyplácí matce v hotovosti. Díky úbytku mentálních schopností však matka v poslední době již není vůbec schopna si peníze řádně převzít a hospodařit s nimi, pravděpodobně je poztrácí nebo rozdá.

My bydlíme asi 100 km odtud a vždycky dojde k tomu, že krátce po výplatě důchodu nemá v peněžence vůbec nic, ani doklad, že obdržela výplatu. Zodpovědní pracovníci Domova nám tvrdí, že to tak je podle zákona v pořádku, že oni nejsou zařízeni na to, aby jí peníze deponovali a hospodařili s nimi. Přitom ale nehodlají akceptovat, aby peníze chodily jako dříve na účet matky, kde bychom s nimi hospodařili my a nakupovali jí z toho věci nezbytné, případně potřebné ke zkvalitnění jejího života a kapesné jí dávali v menších bankovkách. Prosím o radu, jak by byla uvedená věc v rámci platných zákonů co nejlépe řešitelná. Moc děkuji. Leoš.

ODPOVĚĎ:
Pokud Vám současný způsob hrazení služeb domova důchodců nevyhovuje, resp. se domníváte, že není žádoucí pro Vaší matku, je vhodné nastavit takové podmínky, které panovaly dříve (tzn. že důchod bude chodit na účet Vaší matky). V tomto ohledu je důležité, jak byl nyní používaný způsob hrazení s domovem důchodců zaveden (tzn. zda se jednalo o písemnou smlouvu či pouze dohodu s pracovníky domova důchodců). Od této skutečnosti se bude odvíjet Váš následný postup (písemnou smlouvu by bylo nutné vypovědět, ústní dohodu by bylo nutné zrušit oznámením nového rozhodnutí).
Důchod Vaší matky může být případně zasílán i na Váš účet, odkud budete hradit služby domova důchodců a další potřeby Vaší matky. Za tímto účelem by bylo nutné, abyste se stal tzv. zvláštním příjemcem dávek důchodového pojištění (§ 118 zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení).
Nebude-li dohoda s domovem důchodců možná, bude Vaše právní postavení (vůči domovu důchodců) posíleno, pokud získáte rozhodnutí soudu o tom, že jste oprávněn Vaší matku ve věci hospodaření s jejími penězi zastupovat. Za tímto účelem přicházejí v úvahu tyto instituty:
- zastoupení členem domácnosti (§ 49 a násl. občanského zákoníku), které není spojeno s omezením svéprávnosti Vaší matky,
- omezení svéprávnosti (§ 55 a násl. občanského zákoníku), v jehož rámci byste byl Vaší matce ustanoven jako opatrovník (Vaše matka by mohla být omezena ve svéprávnosti pouze co do nakládání s určitou finanční hotovostí).

Obě shora uvedené varianty nicméně vyžadují rozhodnutí soudu. Bude-li to proto možné, pokuste se s domovem důchodců dohodnout na změně způsobu úhrady, popř. se staňte zvláštním příjemcem dávek důchodového pojištění a nechte si matčin důchod zasílat na svůj účet.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 582/1991 Sb. , o organizaci a provádění sociálního zabezpečení
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zajistit vyplácení důchodu důchodce jeho rodině
  • Zbavení svéprávnosti důchodce s demencí - rozvádá peníze v domově důchodců
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.