Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Dotaz ohledně vzdálenosti odvozu domovního odpadu v obcích, službou, která toto zajišťuje (vzdálenost svozu TKO od nemovitosti poplatníka). Jedná se o nově postavený rodinný domek, který je postaven v místě obce, vede k domu asfaltová komunikace, ale bohužel svozové auto k domu nezajede z důvodu velmi úzké vozovky a blízkosti přilehlých domů.

Otázka: existuje nějaký zákon, vyhláška, nařízení, které udává, že musíte jako občan tohoto rodinného domu, dovézt popelnice v tomto případě 150 m na místo, odkud se dají popelnice vyvézt autem, nebo si to musí pokud si službu platím, zařídit provozovatel služby. Jedná se o starší invalidní občany, kteří v domě bydlí a tedy nejsou schopni si popelnice sami odvést na místo, kde vůz popelnice naloží. Děkuji za odpověď Jindřich.

ODPOVĚĎ:
Žádný právní předpis výslovně nestanoví povinnost poplatníka dovézt popelnice s komunálním odpadem do místa, kde bude možné obsah těchto popelnic přesypat do svozového nákladního automobilu. Tato skutečnost však není v žádném právním předpise upravena proto, že vyplývá z logiky věci. Má-li poplatník zájem o to, aby byly jeho popelnice vysypány, musí je dopravit do místa, kam se svozový nákladní automobil dostane (žádný právní předpis ostatně ani nestanoví, že by pracovníci svozové firmy museli pro jednotlivé popelnice odbíhat ke vzdálenějším domům).
Dle § 17 zákona o odpadech je obec povinna zajistit na svém území odkládání komunálního odpadu na místa k tomu určená, což může být realizováno i pravidelným svozem komunálního odpadu. Podrobnosti by měly být stanoveny obecně závaznou vyhláškou obce. Vámi zmiňovaným poplatníkům lze proto doporučit prostudovat příslušnou vyhlášku obce, popř. se na obec obrátit s žádostí o zajištění vysypávání jejich popelnic blíže k jejich domu (v tomto ohledu však bude vše záviset na dobré vůli obce, resp. na technických podmínkách svozu komunálního odpadu).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 185/2001 Sb. , o odpadech a o změně některých dalších zákonů

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak daleko od silnice může být popelnice kvůli svozu TKO popeláři?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.