Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 30.9.2017 mi uplynula maximální doba studia magisterského programu Farmacie na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Během doby studia jsem měla studium několikrát přerušeno ze zdravotních důvodů. Lékařka mi potvrdila doporučení převedení Státní závěrečné zkoušky.

27.9.2017 jsem podala žádost o převedení Státní závěrečné zkoušky na jaro 2018 (o prodloužení doby studia). Tato žádost mi byla zamítnuta. 15.11.2017 mi přišlo rozhodnutí o ukončení studia s možností odvolání do 30 dnů. Vzhledem k tomu, že za každých započatých 6 měsíců studia se platí za studium na UK 22.000 Kč a že ze zdravotních důvodů jsem si nepřivydělávala, jsem se vyskytla v tíživé sociální situaci. Prosím, jak závažné důvody - jak zdravotní, tak sociální, by se daly považovat za relevantní pro prodloužení doby studia, kterými bych se mohla odvolat. Děkuji, Kamila.

ODPOVĚĎ:
Ve svém odvolání uveďte jakékoli důvody, které považujete za alespoň trochu relevantní.
Co se týče Vašeho zdravotního stavu, uveďte (a pokud možno i doložte), že Váš zdravotní stav (onemocnění, kterými jste trpěla či trpíte) Vám umožňoval pokračovat ve studiu jen s obtížemi a vyžádal si, abyste studovala déle, než je průměrná délka studia. Své onemocnění popište tak, aby bylo zřejmé, že jeho projevy Vám znemožňovaly věnovat studiu tolik času, kolik by bylo zapotřebí (a že z tohoto důvodu jste nestihla ukončit studium ve stanovené době). K odvolání přiložte kopie příslušných částí Vaší zdravotnické dokumentace, z nichž bude vyplývat, jakým zdravotním komplikacím jste musela v průběhu studia čelit (nechcete-li přikládat kopie zdravotnické dokumentace, můžete se se svou lékařkou dohodnout na vyhotovení výpisu ze zdravotnické dokumentace či sepsání lékařské zprávy, v níž bude Váš zdravotní stav po dobu studia shrnut, a to s akcentem na překážky ve studiu, které Vám zdravotní stav přinášel).
V odvolání neopomeňte vyzdvihnout, že i přes zdravotní komplikace, které si vyžádaly dokonce opakované přerušení studia, jste ve svém studijním úsilí nepolevila a dospěla až k jeho závěru.
Co se týče Vaší sociální situace, je zapotřebí v odvolání uvést takové skutečnosti, z nichž bude zřejmé, že povinnost uhradit poplatek za studium by pro Vás znamenala významné finanční zatížení, které by mělo citelný vliv na financování uspokojování Vašich základních potřeb (bydlení, stravování, šatstvo, léky apod.). Můžete uvést, že ze strany své rodiny jste finančně podporována jen minimálně, popř. že finanční situace Vašich rodičů je taková, že poplatek za studium by za Vás uhradit nemohli. Uveďte, že vlivem Vašeho neutěšeného zdravotního stavu jste neměla příliš příležitostí k výdělečné činnosti, nedisponujete proto úsporami, z nichž by bylo možné poplatek za studium uhradit. V odvolání můžete dále uvést, že nevlastníte prakticky žádný majetek (nemovitý majetek), jehož prodejem by mohla být Vaše sociální situace vyřešena. V odvolání zdůrazněte, že úhradou poplatku za studium byste se mohla snadno stát obětí tzv. dluhové pasti, neboť pro zdárné ukončení studia byste si musela vypůjčit peníze na úhradu poplatku za studium.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prodloužení doby studia na vysoké škole - závažné důvody zdravotní, sociální
  • Zamítnutí prodloužení studia na VŠ, vysoké škole - důvody pro odvolání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.