Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaký zákon nebo paragraf, který by mě osvobodil od nutnosti chodit na úřad práce kvůli zaplacenému zdravotnímu pojištění. Máme s manželkou tři děti a z toho 6letou dceru v 3. stupni péče o osobu blízkou kvůli těžkému autismu, pak 4 letou holčičku ze syndromem ADHD a 3 měsíčního chlapečka.

Manželka sama domácnost kvůli autistické dcerce nezvládá, tak jí musím pomáhat. Dříve jsem pracoval po většinu roku na DPP, takže jsem na úřad práce nosil jen výplatnice apod. A právě DPP jsem měl dobře nastavitelnou pracovní dobu kvůli manželce. Jenže se změnil zákon a já už na DPP pracovat nemohu, jelikož bych pak nemohl být na úřadu práce. Proto vás velmi prosím o radu, zda mohu, kde a jaky paragraf či zákon uplatnit, abych byl od tohoto osvobozen. Děkuji velice za čas stravený nad mou otázkou. Děkuji, Benedikt.

ODPOVĚĎ:
Úřad práce Vás může vyřadit z evidence uchazečů o zaměstnání, pokud maříte součinnost s úřadem práce. Podle § 31 zákona o zaměstnanosti uchazeč o zaměstnání maří součinnost s  krajskou pobočkou úřadu práce, jestliže:
a) je podle lékařského posudku schopen plnit povinnosti vůči krajské pobočce úřadu práce, a přesto je neplní,
b) neprojedná doporučené zaměstnání ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou úřadu práce
c) se nedostaví na krajskou pobočku úřadu práce ve stanoveném termínu bez vážných důvodů
d) neplní povinnosti stanovené v § 21 nebo
e) jiným jednáním zmaří zprostředkování zaměstnání nebo nástup do zaměstnání

Pokud se chcete vyhnout pravidelným návštěvám úřadu práce, musel byste mít k  dispozici lékařský posudek, podle kterého nejste schopen plnit povinnosti vůči úřadu práce. Nedostavení se na úřad práce pak omlouvá už jen vážný důvod. Vážným důvodem je podle § 5, písm. c) téhož zákona osobní péče o osobu závislou na péči jiné osoby ve stupni II – IV. Tímto způsobem byste ale musel omlouvat svou nepřítomnost pro každé setkání zvlášť.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Důvody pro vyřazení uchazeče z evidence uchazečů o zaměstnání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.