Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Výzva k odstranění vzrostlé zeleně: 7.11.2017 nám došla výzva z obecního úřadu. Jedná se o to, že jsme 2009 dostavěli rodinný dům v bývalé zahradě. Tato zahrada byla oplocena drátěným plotem, který byl z důvodu stavby RD demontován a po dokončení stavby byl tento plot na hranici pozemku nahrazen živým plotem z habru.

Z důvodu bezpečnosti pro naše děti a ochranu majetku, jelikož se dům nachází hned vedle křižovatky místní komunikace. Minulý týden jsme byli obecním úřadem vyzváni k odstranění zeleně. Ptáme se tedy, zda na to mají právo, když tuto situaci lze řešit změnou dopravního značení, což by problém vyřešilo. Myslíme si, že předně by mělo být postupováno změnou dopravního značení než zasahovat do majetku třetí osoby. V projektové dokumentaci k rodinnému domu nebyly uplatněny v žádném vyjádření omezení či požadavky. Rozhledový trojúhelník není ani v situaci nikde zakreslen. V době realizace projektové dokumentace, tedy PD a stavby rodinného domu, tady RD se k veškerým záležitostem ohledně místních komunikací vyjadřovala obec a ne PČR. Náš živý plot je již 6 let vyšší, než je stanovená výška dle policie ČR a k odstranění nás vyzvou až teď, když je plot již 3 roky v požadované výšce a lze s ním jen velmi těžce manipulovat jestli vůbec. Původní drátěný plot byl vysoký 2 metry stejně jako teď živý plot. Hledali jsme na českém internetu něco k naší problematice a nalezli jsme následující odkaz, kde v odstavci "Zeleň a rozhled na pozemních komunikacích" je myslím si psáno ohledně naší problematiky. Dále jsem požádal starostu obce o passport místní komunikace, který je v příloze. Sdělení starosty obce je následující: Pasport dopravního značení MK obce Šumice byl schválený usnesením ZO v roce 2011. Přílohou usnesení je dokumentace pasportu MK, viz výřez, autorizovaný projektant DS Ing. Navrátil. Součástí dokumentace pasportu MK je vyjádření Policie DI a MěÚ UB, obojí z roku 2011. V PD rozhledové trojúhelníky zakreslené nejsou. V rámci dopravní studie křížení tří dopravních cest, kterou vypracovala kancelář MCO Olomouc v roce 2017 navrhl autorizovaný inženýr DS  Ing. Hrozný změnu dopravního značení na MK: místo značek P4 navrhl značky P6-STOP. Posouzení křižovatky MK bylo na žádost OÚ Šumice. Na situaci od MCO nejsou rozhledové trojúhelníky zakreslené, asi nebyl důvod je zakreslovat. Ústně Ing. Hrozný sdělil, že v rozhledovém trojúhelníku je umístěná také stavba kůlny. Ze zákona musí OÚ Šumice, jako místní správní silniční úřad žádat DI Policii ČR UH o každou změnu dopravního značení. To je popis celého právně-správního rámce, v kterém se musí Silniční úřad Šumice pohybovat. Jak jsem sdělil v dopise ze dne 31.10.2017, posledním možným a nutným krokem ze strany místního silničního úřadu je správní řízení. Silniční úřad Šumice nemůže věc za situace, že překážka výhledu nebude odstraněná odložit. V další komunikaci na této úrovni nemusíme pokračovat, protože taková komunikace věc neřeší. Pokud povede silniční úřad správní řízení, jenom pro info uvádím kroky:
• veřejná vyhláška, oznámení o zahájení řízení do správního řízení se může přihlásit prakticky kdokoliv z veřejnosti,
• šetření na místě samém,
• veřejná vyhláška, oznámení o ukončení dokazování,
• rozhodnutí správního silničního úřadu,
• nabytí právní moci...atd, proti rozhodnutí se může účastník řízení dovolat...atd, potom bude věc řešit Krajský úřad Zlín ...a tak pořád dokola.

Na otázku jestli mě řešení věci dle správního řádu baví, odpovídám nebaví. Na otázku jak mně v dané věci pomáhá místostarosta odpovídám - nepomáhá vůbec. Na škodolibé návrhy některých zastupitelů aj, ať předám tuto agendu místostarostovi nereaguji. A na závěr můj osobní názor na věc: odstranění rožku živého plotu od boudy po vstup od výšky cca 90 cm by bylo dobrým řešením pro všechny: pro OÚ, vlastně pro mne, pro veřejnost, která si u mě stěžuje stylem: "kdyby to nebyl Marek, už by jste s ním dávno zatočili", určitě by to bylo dobrým řešením pro místostarostu, pro jeho pověst a nakonec by to bylo dobrým řešením i pro Vás. Pokud bychom plot snížili na 70 - 90 cm nemusí tam být vůbec jelikož nechrání ani soukromí ani děti proti vniknutí do komunikace a křižovatky. Děkuji, Hynek

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, že po takovou dobu nebylo ze strany příslušných orgánů činěno ničeho, je zvláštní. Bohužel k takovým situacím v praxi dochází a tyto situace nejsou důvodem pro uplatnění jakéhokoliv odlišného postupu než jaký je předvídán zákonem. Jako vlastník pozemku sousedícího s pozemní komunikací máte povinnost udržovat zeleň a porosty na Vašem pozemku v takovém stavu, aby nezabraňovaly rozhledům požadovaným zákonem.
Jak správně uvádíte, pokud dobrovolně neodstraníte zeleň, bude její odstranění řešeno ve správním řízení, ve kterém máte možnost se tomuto požadavku dále bránit. Buď tedy dobrovolně splníte, nebo bude zahájeno správní řízení, ve kterém můžete uplatňovat rozličné námitky a tím se pokusit zabránit odstranění zeleně.
Důvody výstavby plotu jsou pochopitelné, nicméně i tak by takový plot měl splňovat požadavky právního řádu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odstranění živého plotu u domu kvůli dodržení rozhledového trojúhelníku u silnice
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.