Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, zda má pedagog VŠ s dohodou (tj. dohoda o pracovní činnosti DPČ nebo dohoda o provedení práce DPP) možnost hlasovat ve volbách do akademického senátu. Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Nikoli, vysokoškolský pedagog, který na vysoké škole působí na základě některé z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, není oprávněn volit do akademického senátu.
Předem své odpovědi předesílám, že vycházím z předpokladu, že Váš dotaz směřuje k veřejné vysoké škole.
Úvodem je vhodné objasnit, že závislá práce může být (dle § 3 zákoníku práce) vykonávána výlučně v základním pracovněprávním vztahu, který může mít podobu pracovního poměru (zakládaného pracovní smlouvou) nebo podobu právních vztahů založených dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr (zakládaných buď dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti).
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda máte na mysli akademický senát veřejné vysoké školy nebo akademický senát fakulty. Ve své odpovědi se proto budu zabývat oběma variantami (které jsou však v podstatě shodné).
Dle § 8/1 zákona o vysokých školách platí, že členy akademického senátu veřejné vysoké školy volí ze svých řad členové akademické obce veřejné vysoké školy. Obdobně je tomu rovněž v případě akademického senátu fakulty, když dle § 26/1 zákona o vysokých školách platí, že členy akademického senátu fakulty volí ze svých řad členové akademické obce fakulty.
Akademická obec veřejné vysoké školy je tvořena studenty a akademickými pracovníky veřejné vysoké školy (§ 3 zákona o vysokých školách). Akademickou obec fakulty tvoří akademičtí pracovníci působící na této fakultě a studenti zapsaní na této fakultě (§ 25/3 zákona o vysokých školách).
Akademickými pracovníky jsou ti profesoři, docenti, mimořádní profesoři, odborní asistenti, asistenti, lektoři a vědečtí, výzkumní a vývojoví pracovníci, kteří jsou zaměstnanci vysoké školy vykonávajícími v pracovním poměru podle sjednaného druhu práce jak pedagogickou, tak tvůrčí činnost (§ 70/1 zákona o vysokých školách).

Shora uvedené tak lze shrnout následovně:
- pokud dotyčný vysokoškolský pedagog působí na veřejné vysoké škole na základě některé z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, není akademickým pracovníkem;
- pokud dotyčný vysokoškolský pedagog není akademickým pracovníkem, není členem akademické obce;
- pokud dotyčný vysokoškolský pedagog není členem akademické obce, nepřísluší mu právo volit do akademického senátu veřejné vysoké školy, stejně jako do akademického senátu fakulty.

Mírně nad rámec Vašeho dotazu dodávám, že pokud dotyčný vysokoškolský pedagog působí na veřejné vysoké škole na základě některé z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, má pravděpodobně postavení "dalšího odborníka", a to ve smyslu § 70/3 zákona o vysokých školách.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo může hlasovat ve volbách do akademického senátu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.