Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V mladické nerozvážnosti jsem si 2012 na server fotopatracka.cz (fotoparta.cz) nahrála ke svému profilu fotografie svých uměleckých aktů. Nyní bych je chtěla smazat. Bohužel jsem ale přišla o přístup k účtu i k emailu, na který by se dalo poslat nové heslo. Na stránkách správci nikterak nereagují na zaslané dotazy, nahlášení fotografií ani celého profilu a vypadá to, že o server se již dlouhodobě nikdo nestará.

Hledáním na internetu jsem zjistila, že portál patří firmě Greenfield Nominees a. s. se zastupující osobou David Drahokoupil a mobilní telefonní číslo 608666999. Pokoušela jsem se jej kontaktovat, avšak řekl mi, že s tím nemá již nic společného a hovor byl bezvýsledný. Na portálu je uvedeno, že profil nelze smazat, avšak po roce a půl bude automaticky deaktivován. Na mém je uvedeno poslední přihlášení 3.1.2014, což už je více jak 2,5 roku, ale profil stále existuje. Vzhledem k tomu, že odkaz na něj lze najít hned pod prvním linkem po hledání mého celého jména na google a zobrazí se i s nahými fotografiemi, ráda bych se jej co nejdříve zbavila. Poradíte mi, zda lze najít nějaké řešení? Děkuji, Tamara.

ODPOVĚĎ:
Pro řešení Vaší situace se v zásadě nabízí dvě cesty, které vedou ke znemožnění nalézt předmětné internetové stránky běžným způsobem (varianta ad 1/) a k úplnému vymazání předmětných fotografií z internetových stránek fotopatracka.cz či fotoparta.cz (varianta ad 2/).

1/ Využití práva „být zapomenut“:
Na základě rozhodnutí Evropského soudního dvora z roku 2014 jsou rovněž provozovatelé internetových vyhledávačů považováni za správce osobních údajů, na které se tudíž vztahují právní předpisy o ochraně osobních údajů (v českém právním prostředí tvoří základ této problematiky § 20 a § 21 zákona o ochraně osobních údajů).

Na tomto podkladě vzniklo právo požadovat po provozovateli internetového vyhledávače, aby znemožnil vyhledat na internetu určité informace (mající charakter osobních údajů). Tomuto právu se přezdívá „právo být zapomenut“ (the right to be forgotten).

Podrobnější informace k tomuto právu a ke způsobu, jak ho využít, naleznete zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/jak-se-dari-pravu-byt-zapomenut-104710.html
https://www.patria.cz/pravo/2906800/pravo-byt-zapomenut-jiz-rok-plati-i-v-cesku.html

Jelikož v dotazu zmiňujete internetový vyhledávač Google, můžete uplatnit své právo „být zapomenuta“ vůči tomuto vyhledávači, a to vyplněním tohoto formuláře:
https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf& visit_id=0-636403709584642633-4058184881& rd=1

Kontrolu naplňování práva být zapomenut ze strany provozovatelů jednotlivých internetových vyhledávačů provádí Úřad pro ochranu osobních údajů:
https://www.uoou.cz/

Pokud by Vám tedy provozovatel internetového vyhledávače Google nevyhověl, můžete se obrátit právě na tento úřad.
V této souvislosti připomínám, že úspěšným uplatněním práva být zapomenut nedojde k odstranění předmětných fotografií z internetových stránek, bude ovšem znemožněno tyto internetové stránky běžným způsobem vyhledat (po zadání Vašeho jména ve vyhledávači Google by proto tyto internetové stránky již neměly být zobrazovány). Nadále však bude možné Vaše fotografie shlédnout v případě, kdy se uživatel internetu na předmětné internetové stránky dostane jiným (způsobem (např. zadáním přímé adresy, popř. za využití nějakého netypického slovního spojení, které se na předmětných internetových stránkách vyskytuje).

2/ Odpovědnost provozovatele internetových stránek za jejich obsah:
Pokud máte zájem o úplné odstranění předmětných fotografií z internetových stránek, nabízí se využití § 5/1 písm. b) zákona o některých službách informační společnosti. Dle tohoto ustanovení odpovídá poskytovatel služby, jež spočívá v ukládání informací poskytnutých uživatelem, za obsah informací uložených na žádost uživatele, dozvěděl-li se prokazatelně o protiprávní povaze obsahu ukládaných informací nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací.
Je zjevné, že shora uvedené ustanovení zákona o některých službách informační společnosti je primárně cíleno na situace odlišné od té Vaší (tedy především na případy, kdy je o někom na internetu jinou osobou zveřejněna poškozující informace bez jeho souhlasu), nic však nebrání tomu, abyste se pokusila využít tohoto ustanovení rovněž Vy.
V tomto případě je nutné, abyste písemně kontaktovala provozovatele předmětných internetových stránek, sdělila mu, že si nadále nepřejete zveřejňovat Vaše fotografie (přičemž sama nemáte možnost tyto fotografie z internetových stránek odstranit) a vyjádřila se v tom smyslu, že nadále považujete zveřejňování Vašich fotografií za protiprávní a poškozující Vaše osobnostní práva. S odkazem na shora zmíněné ustanovení zákona o některých službách informační společnosti pak provozovatele internetových stránek vyzvěte k okamžitému odstranění Vašich fotografií z internetových stránek.
Tuto výzvu je vhodné vypracovat v listinné podobě. Scan této výzvy zašlete provozovateli internetových stránek e-mailem a pokud možno zároveň (v listinné podobě) i poštou (a to doporučeně s dodejkou).
Pokud nebude provozovatel internetových stránek na Vaší výzvu reagovat dle Vašich představ, resp. pokud nebude reagovat vůbec či se Vám nepodaří mu výzvu doručit, obraťte se v této věci na Úřad pro ochranu osobních údajů.
Třetí variantou řešení Vaší situace zůstává podání žaloby na provozovatele internetových stránek. K tomuto kroku Vám však doporučuji se uchýlit až v okamžiku, kdy všechny předchozí pokusy o odstranění fotografií selžou.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 101/2000 Sb. , o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů
zákon č. 480/2004 Sb. , o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.