Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych pouze takovou teoretickou otázku na jednu problematiku, na kterou jsem nedávno narazil při pročítání si právních článků a se kterou si nevím jako neprávník rady. Reference: http://jinepravo.blogspot.cz/2010/02/soudni-prezkum-radneho-procesu.html

Nejvyšší správní soud v jednom judikátu podal příklady porušení podmínek „řádného procesu“ pro konání zkoušky/zápočtu/SZZ v rámci studia na VŠ, např. z důvodu neúplného či chybného obsazení zkušební komise, případně jiného porušení pravidel stanovených právními či studijními předpisy jen a pouze ze strany studenta. To by mělo vést k anulaci příslušné zkoušky /zápočtu/ SZZ. Zajímalo by mne, jaká je lhůta na podání žaloby nebo lhůta v jiném možném postupu ve věci nezákonnosti zkoušky rektorem, když to rektor/děkan zjistí v případě, že student zkouškou porušil řádný proces pro konání kupříkladu v září 2009. Jaká je tedy vlastně promlčecí lhůta na to, aby (ne) šla daná zkouška rektorem/děkanem zneplatnit? Po jaké době je tento studentův čin promlčen? Děkuji.

ODPOVĚĎ
Vámi zmiňované rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se týká případu, kdy se student veřejné vysoké školy snažil cestou správního soudnictví dosáhnout změny klasifikace státní závěrečné zkoušky, kterou absolvoval. Nejvyšší správní soud se tudíž ve svém rozhodnutí zaměřil pouze na ty situace, kdy je (může být) „řádný proces“ zkoušky porušen ze strany vysoké školy.
Pakliže Váš dotaz směřuje na situaci opačnou, tedy případ, kdy student poruší pravidla pro skládání zkoušek, není předmětné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu prakticky použitelné.
V tomto ohledu je zapotřebí vycházet z § 47c - § 47e zákona o vysokých školách, které upravují řízení na veřejné vysoké škole o vyslovení neplatnosti vykonání státní zkoušky (popř. její součásti) nebo obhajoby disertační práce.
Toto řízení se týká vykonání státní závěrečné zkoušky nebo její součásti, státní rigorózní zkoušky nebo její součásti, státní doktorské zkoušky nebo obhajoby disertační práce. V těchto případech rozhoduje rektor veřejné vysoké školy, na níž se daná státní zkouška nebo obhajoba disertační práce konala.

Neplatnost vykonání státní zkoušky (popř. její součásti) nebo neplatnost obhajoby disertační práce je dána:
- pokud osoba, o jejíž státní zkoušku (popř. její součást) nebo obhajobu disertační práce jde, v důsledku úmyslného trestného činu nesplnila podmínky nebo předpoklady stanovené zákonem o vysokých školách, studijním programem nebo studijním a zkušebním řádem pro konání a úspěšné vykonání státní zkoušky (popř. její součásti) nebo obhajoby disertační práce;
- pokud osoba, o jejíž státní zkoušku (popř. její součást) nebo obhajobu disertační práce jde, v důsledku úmyslného neoprávněného užití díla jiné osoby hrubě porušujícího právní předpisy upravující ochranu duševního vlastnictví nebo jiného úmyslného jednání proti dobrým mravům, neuvedeného v předchozí odrážce, nesplnila nebo splnila jen zdánlivě podmínky nebo předpoklady stanovené zákonem o vysokých školách, studijním programem nebo studijním a zkušebním řádem pro konání a úspěšné vykonání státní zkoušky (popř. její součásti) nebo obhajoby disertační práce, šlo-li o soustavné nebo opakované jednání proti dobrým mravům nebo byla-li jím podstatně narušena možnost získat standardní znalosti a dovednosti absolventa daného studijního programu;
- pokud je zjištěn takový případ rozporu mezi objektivním stavem věci a skutečnostmi osvědčovanými vysokoškolským diplomem nebo diplomem o vykonání státní rigorózní zkoušky, kdy byl osobě vydán vysokoškolský diplom nebo diplom o vykonání státní rigorózní zkoušky, aniž státní zkoušku nebo její součást nebo obhajobu disertační práce vůbec konala.

Neboť Váš dotaz směřuje zejména ke lhůtě, v níž je možné zahájit řízení o vyslovení neplatnosti vykonání státní zkoušky (popř. její součásti) nebo obhajoby disertační práce, odkazuji na § 47c/4 zákona o vysokých školách, dle něhož platí, že rektor může toto řízení zahájit:
a/ nejpozději do 3 let ode dne nabytí právní moci rozsudku, kterým byla uvedená osoba odsouzena pro úmyslný trestný čin (jde-li o případ uvedený pod prvou odrážkou výše),
b/ nejpozději do 3 let ode dne vykonání nebo zdánlivého vykonání státní zkoušky (popř. její poslední součásti) nebo obhajoby disertační práce (jde-li o případ uvedený pod druhou odrážkou výše).

Co se týče závadného počínání studentů v případě běžných zkoušek či zápočtů, je regulace případného postihu ponechána na studijním a zkušebním řádu konkrétní vysoké školy.
Shora uvedená pravidla se obdobně vztahují na řízení o vyslovení neplatnosti vykonání státní zkoušky (popř. její součásti) nebo obhajoby disertační práce na soukromých vysokých školách i na státních vysokých školách (§ 47f a § 47g zákona o vysokých školách).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.