Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

zmeny-zakonu-v-roce-2015-zakony-platy-dane-socialni-oblast-silnicni-zakony-potravinyNový rok sebou nepřináší jen změnu číslovky na konci, ale vždy také spousty změn a novinek v zákonech, předpisech a nařízeních. Podívejte se na velký přehled, co se vše změní v daních, na silnicích, nebo v sociální oblasti.

___

___

 

DAŇOVÉ ZMĚNY 2015

1. Třetí sazba DPH

K základní 21% a snížené 15% přibude od 1. ledna ještě druhá snížená sazba - 10 %. Té budou podléhat počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro malé děti, radiofarmaka, očkovací látky, léky a další vybrané zdravotnické prostředky, knihy nebo hudebniny. V této sazbě také bude zařazeny potraviny pro výrobu bezlepkových potravin.

 

2. Daňové slevy na děti

V roce 2015 budou moci lidé s více dětmi uplatnit vyšší slevy. Až dosud byla sleva na každé dítě 1 117 korun. Pro první bude stejné, na druhé se sleva však zvýší na 1 317 korun, na třetí a další 1 417 korun.

 

3. Sleva pro pracující důchodce

Důchodci si budou moct znovu uplatnit kromě slevy na poplatníka i slevu na důchodce. Za rok si ze svých daní budou moci odečíst 24 840 korun, tedy 2 070 korun měsíčně.

 

4. Školkovné

Novinkou mezi daňovými úlevami je tzv. školkovné. Tuto slevu si budou moci rodiče odečíst už při vyúčtování daní za rok 2014. V tom případě to bude částka 8 500 korun za rok, při vyúčtování za rok 2015 to bude částka 9 200 korun. Z daní si můžete odečíst pouze školné bez stravného či dopravy.

 

5. Daňové zvýhodnění u životního pojištění

Pokud o daňové zvýhodnění stojíte, musíte uzavřít dodatek ke smlouvě, ve kterém se zavážete, že nebudete provádět výběry vložených prostředků. Pokud byste přesto prostředky vybrali dříve, než vám bude 60 let, budete muset státu vrátit peníze, které jste si z daní odečetli za posledních 10 let.

 

6. Změny v paušálech pro živnostníky

V novém roce si budou moci živnostníci uplatňovat paušál pouze v případě, že budou mít obrat do dvou milionů korun ročně. I nadále budou platit 80%, 60%, 40%, 30% paušály. Nejvyšší ve výši 80 % si budou moci odečítat živnostníci v zemědělství a řemeslní živnostníci a to do maximální výše 1,6 milionu korun. Ostatní živnostníci si budou moci uplatnit výdajový paušál 60 % ve výši 1,2 milionu korun. Ostatní OSVČ (jako jsou nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři a další) si mohou uplatňovat výdajový paušál 40 % v maximální výši 800 tisíc korun. Pro osoby s příjmy z pronájmu platí výdajový paušál 30 % a maximální výše paušálu je 600 tisíc korun.

 

7. Osvobození příjmů z bezúročných půjček a darů

Od 1. ledna platí, že majetkový prospěch vydlužitele (toho, kdo půjčí peníze) bude osvobozeným příjmem. V případě, že půjčka bude v rámci příbuzenstva, je bez limitu, u ostatních je to do úhrné částky od jednoho poplatníka do 100 tisíc korun. Bezúročné zápůjčky (půjčky) zaměstnancům jsou osvobozeny do 300 tisíc korun.

U darů se mění podmínky limitu. Až dosud platil limit 15 tisíc korun pro příjem jednotlivých darů, nyní to bude platit pro všechny dary od téhož dárce.

 

8. Solidární daň z vyššího příjmu

Solidární daň se bude platit z vyššího příjmu. V roce 2014 to bylo z příjmu nad 1 245 216 korun (103 768 korun měsíčně), v roce 2015 to bude nad 1 277 328 korun (106 444 korun).

 

ZMĚNY V SOCIÁLNÍ OBLASTI 2015

1. Vyšší minimální mzda

Minimální mzda se zvyšuje. Bude o 700 korun vyšší, tedy 9 200 korun měsíčně. Hodinová sazba je 55 korun. Do konce roku 2014 byla minimální mzda 8 500 korun.

 

2. Konec zdravotnických poplatků

U lékaře či za recept v lékárnách nově platit už nebudeme. Politici definitivně tento zdroj příjmu do zdravotnictví odpískali. Končí tak třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře a recept v lékárně. Jediná platba, která bude platit i v roce 2015, je poplatek za pohotovost ve výši 90 korun.

 

3. Větší limit pro přivýdělek

Když si budete v roce 2015 přivydělávat jako osoba samostatně výdělečně činná a nebude to pro vás hlavní příjem, tato zpráva vás potěší. Pokud váš roční hrubý zisk bude do 63 865 korun, nebudete muset platit sociální pojištění.

 

4. Porodné více rodinám

Porodné v roce 2015 dostane více rodin. Až dosud platilo, že příjmy rodičů poslední kalendářní čtvrtletí před porodem nesměly překročit 2,4 násobek životního minima, v roce 2015 se to zvýší na 2,7 násobek. Nově se také bude vyplácet porodné na druhé dítě a to 10 tisíc korun. Porodné na první dítě zůstane ve výši 13 500 korun.

 

ZMĚNY NA SILNICÍCH 2015

1. Vážné a nebezpečné závady

Od ledna můžete při silniční kontrole přijít o technické osvědčení svého vozu. Minimálně dočasně. Pokud totiž policisté na vašem autě zjistí vážné zásady, musíte do třiceti dní na STK. Jestliže to ale budou nebezpečné závady přijdete o technické osvědčení okamžitě! Jaké závady jsou vážné a jaké dočasné, si přečtěte zde.

 

2. Jedna žádost, jedna návštěva, jeden úřad

Změnu provozovatele auta v registru vyřídíte na úřadě, kam je příslušný prodávající. Oba, prodávající i kupující, podávají společnou žádost. Na úřadě mohou jít oba společně, nebo jen jeden z nich, ten druhý ho zmocnit plnou mocí s ověřeným podpisem, případně mohou oba pověřit třetí osobu.

 

3. Končí polopřevody automobilů

Ačkoliv nikdy tzv. polopřevody neexistovaly, často je úřady tolerovaly. Podle zákona totiž nový vlastník vždy měl dát údaje v registru vozidel do souladu se skutečným stavem do deseti pracovních dnů. Nyní by tomu měl být konec a úřady by přihlášení vozidla na nového majiteli měly důsledněji vymáhat.

 

4. Vyřazení auta z provozu a nahlášení vyřazeného vozidla

Pokud auto bylo předchozím vlastníkem ohlášeno a vy třeba s ním i několik měsíců jezdíte, aniž byste ho přihlásili, měli byste zbystřit. Pokud totiž na úřadě do 30. června žádost o zápis vlastníka a provozovatele do registru nepodáte, vozidlo administrativně zanikne a už nepůjde přihlásit.

Pokud máte auto v depozitu (bylo vyřazeno z provozu do 30. 6. 2013), musíte do konce roku 2015 na úřadě sdělit, kde vozidlo je a jaký je účel jeho využití. Pokud to neuděláte, auto zanikne a už nepůjde přihlásit. Pokud jste auto do depozitu uložili po 30. 6. 2013, musíte tyto údaje také na úřadě nahlásit, když tak neučiníte, auto nezanikne, ale hrozí vám pouze finanční sankce.

 

ZMĚNY V PLATECH 2015

1. Zvýšení platu zdravotníků (státních nemocnic), vojáků a zaměstnanců v sociálních službách

Platy ve zdravotnictví by se podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové v průměru zvýšit o pět procent. Bude se to ale týkat pouze lůžkových zařízení, které jsou příspěvkovými organizacemi státu. Podle odborů dostanou zdravotníci řádově stokoruny čistého navíc.

Více peněz dostanou i zaměstnanci v sociálních službách, platové tarify budou zvýšeny oproti základní stupnici o 4 procenta. Vojákům poskytovatelům zdravotnických služeb se platy v roce 2015 zvýší o pět procent.

 

2. Zákonodárci budou mít víc

Poslanci a senátoři si v roce 2015 polepší. Řadoví poslanci budou dostávat příští rok o 1 700 korun hrubého měsíčně víc. Jejich mzda bude 2,25násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. V průběhu dalších let by jim měly platy dále růst až do výše 2,75násobku v roce 2019.

 

3. Odborníci a experti budou mít méně

Odborníci a experti ve službách státu budou mít od 1. ledna méně peněz. V novém roce totiž nebudou moci být sjednány smluvní platy. Těmi chtěl před lety dostat stát do svých služeb špičkové odborníky. Jenže teď o tyto "bonusy" přijdou a budou dostávat platy podle tabulek. Ministerstvo práce a sociálních věcí vzkazuje, že zaměstnavatelé tento pokles mohou částečně vynahradit odměnami.

 

ZÁKON O POTRAVINÁCH 2015

Začala platit novela zákona o potravinách. Prodejci potravin musí podrobněji informovat zákazníky o původu a složení nabízených potravin. Obchodníci s ročními tržbami nad pět miliard korun musí čitelně u vchodu zveřejňovat seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny podle jejich podílu na tržbách.

 

SLUŽEBNÍ ZÁKON 2015

V lednu začne platit prezidentem kritizovaný služební zákon. Nově bude o místech řadových politiků rozhodovat vedení státní správy. Zamezí se tím, aby po výměnech ministrů, docházelo i k obměně úředníků.

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.