Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás v záležitosti změny jména, příjmení či rodného čísla na duplikátu (opisu, stejnopisu) vysokoškolském diplomu a dodatku k diplomu či osvědčení o absolvování vzdělávacího programu pořádaného vysokou školou aj. , jelikož toto není vysokoškolským zákonem regulováno a v praxi vysoké školy změnu neprovádí a vydávají duplikáty dokladů s daty, která byla aktuální ke dni ukončení studia.

Naproti tomu v nižších stupních vzdělávání tato možnost změny ve stejnopise dokladu o ukončení vzdělání existuje (od vysvědčení, přes maturitní vysvědčení až po diplomy z vyšších odborných škol) a je upravena školským zákonem (č. 561/2004 Sb. , resp. vyhláškou č. 223/2005 Sb.). Někdy tak dochází ke kuriózním situacím, kdy na maturitním vysvědčení můžete mít nové „aktuální“ jméno a na časově později získaném vysokoškolském diplomu máte stále ještě jméno „staré“. Může nyní univerzita duplikát s jiným údajem vydat? Je možné za současné legislativy změny údajů dosáhnout (právním stanoviskem, soudně)? Jak univerzitu přesvědčit (analogicky se školským zákonem)? Děkuji za odpověď a zdravím

ODPOVĚĎ:
Stávající legislativní situaci popisujete velmi přesně. Je skutečně poněkud paradoxní, že vydání duplikátů vysvědčení, maturitních vysvědčení a jiných dokladů o získání základního a středoškolského vzdělání je možné dosáhnout s uvedením aktuálního jména, příjmení či rodného čísla, zatímco vydání duplikátů dokladů o získání vysokoškolského vzdělání nikoli.
Na vině je skutečnost, že zákon o vysokých školách tuto možnost výslovně neupravuje, což však samozřejmě neznamená, že by tato praxe nebyla možná.
V tomto ohledu je podstatné, zda možnost vydávání duplikátů vysokoškolských diplomů s aktuálním jménem, příjmením či rodným číslem žadatele připouští interní normy vysoké školy (opatření rektora apod.), resp. zda je vysoká škola ochotna o této možnosti alespoň jednat.
K závěru, že postup platný pro doklady o získání základního a středoškolského vzdělání je použitelný rovněž pro případ vydávání duplikátů dokladů o získání vysokoškolského vzdělání, lze dospět pomocí argumentu "a minori ad maius", tedy "od menšího k většímu". Tento argument lze shrnout tak, že platí-li něco (určité pravidlo) pro méně významnou skutečnost, pak to jistě platí i pro skutečnost významnější. V tomto případě by tedy tento argument mohl být použit takto: Platí-li určitá pravidla pro vydávání duplikátů dokladů o získání základního a středoškolského vzdělání, tím spíše musí platit pro vydávání duplikátů dokladů o získání vysokoškolského vzdělání (tedy vzdělání vyššího stupně), a to rovněž proto, že nelze nalézt žádný rozumný (a objektivně obhajitelný) důvod, proč by tomu tak být nemělo.
Je však nutné jedním dechem dodat, že použití této argumentace není v oblasti veřejného práva (kam spadá i problematika vydávání duplikátů dokladů o získaném vzdělání) zcela přiléhavé, tzn. že sama skutečnost, že zákon o vysokých školách o této možnosti mlčí, může být vykládána rovněž tak, že vydávání duplikátů dokladů o získání vysokoškolského vzdělání s aktuálním jménem, příjmením či rodným číslem není přípustné. O úspěchu při eventuálním soudním řešení sporu mezi absolventem a vysokou školou proto nejsem přesvědčen.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Duplikát vysokoškolského diplomu s novým změněným jménem a příjmením - musí to vysoká škola na žádost bývalého studenta udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.