Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podle novely stavebního zákona, která je v platnosti od 2018, je mezi dotčenými orgány i Odbor územního plánování a rozvoje (zde konkrétně Magistrát města Brna). Stavební úřad tedy nově požaduje stanovisko tohoto úřadu pro změnu v užívání nebytových prostor. Odbor územního plánování a rozvoje ale oznámil, že kapacitně nemohou žádostem vyhovět a čekací doby na vyřízení budou i delší jak tři měsíce.

Platí pro Odbor územního plánování a rozvoje správní řád, kdy by úřad měl rozhodnou do 30-ti dní nebo je nutné opravu několik měsíců počkat na vyjádření pro pouhou změnu v užívání? Odbor územního plánování a rozvoje tvrdí, že pro něj správní řád není závazný. Jsou případně jiné možnosti postupu ve změnu v užívání? Předem děkuji, Vladimír

ODPOVĚĎ:
Pro tento odbor platí správní řád, nicméně v tomto případě má odbor vydat stanovisko, což není rozhodnutí. Lhůta 30 dnů dopadá na vydání rozhodnutí, nikoliv stanoviska.
Nicméně i tak se na postup tohoto odboru užijí základní zásady, které mj. uvádějí:
Správní orgán vyřizuje věci bez zbytečných průtahů. Nečiní-li správní orgán úkony v zákonem stanovené lhůtě nebo ve lhůtě přiměřené, není-li zákonná lhůta stanovena, použije se ke zjednání nápravy ustanovení o ochraně před nečinností.

Kvůli průtahům se můžete obrátit na nadřízený úřad a žádat, aby ten sjednal nápravu. Tento nadřízený orgán konkrétně může:
a) přikázat nečinnému správnímu orgánu, aby ve stanovené lhůtě učinil potřebná opatření ke zjednání nápravy nebo vydal rozhodnutí,
b) usnesením převzít věc a rozhodnout namísto nečinného správního orgánu,
c) usnesením pověřit jiný správní orgán ve svém správním obvodu vedením řízení, nebo
d) usnesením přiměřeně prodloužit zákonnou lhůtu pro vydání rozhodnutí, lze-li důvodně předpokládat, že správní orgán v prodloužené lhůtě vydá rozhodnutí ve věci, a je-li takový postup pro účastníky výhodnější.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Lhůta na vydání stanoviska a rozhodnutí územním odborem - rozdíl
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.