Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 31.7.2017 podepsala dcera kupní smlouvu na byt v bytovém domě, jejíž součástí bylo Prohlášení vlastníka, ve kterém se, mimo jiné, uvádí v článku III, odstavci 25: "Jednotka č. 797/24 je garáž umístěná v 1. podzemním podlaží budovy, jehož podlahová plocha je 686,9 m2, v níž je vyznačeno 24 parkovacích stání."

Už při přejímce bytu jsme zjistili, že jedno z garážových stání je obestavěné zdí a opatřené dveřmi se zámkem. Jeden z vlastníků si v garážích postavil místnost. Bohužel se v této místnosti nachází osvětlení a zásuvka 230 V, které jsou napojeny na společný rozvod elektřiny, hrazený všemi vlastníky garáží. 20.9.2017 došlo na OR k uložení listin do sbírky listin pro Společenství vlastníků, kde je vložený dokument s datem vzniku 31.3.2017, který je právě v článku III, odstavci 25 pozměněn na: "Jednotka č. 797/24 je garáž umístěná v 1. podzemním podlaží budovy, jehož podlahová plocha je 686,9m2. Tato jednotka zahrnuje byt a podíl ve výši ideální ...". Obávám se, že se jedná o snahu černou stavbu legalizovat. Prosím o doporučení dalšího postupu. Děkuji Přemysl.

ODPOVĚĎ:
Je-li předmětná garáž tzv. černou stavbou (tzn. stavbou, která byla realizována bez příslušného přivolení stavebního úřadu), nebude k její legalizaci postačovat pouhá aktualizace (změna) prohlášení vlastníka.
Stala-li se Vaše dcera členkou společenství vlastníků jednotek (což předpokládám), může proti tomuto postupu brojit interní cestou, tedy na shromáždění vlastníků jednotek (tzn. poukázat na právně vadný postup a navrhnout řešení, ať už odstranění načerno postavené garáže, její legalizaci či něco jiného).
Vaše dcera může zároveň podat k místně příslušnému stavebnímu úřadu podnět k zahájení řízení o odstranění stavby (dle § 129 stavebního zákona). V rámci tohoto řízení bude vlastníku předmětné stavby umožněno, aby načerno postavenou garáž dodatečně legalizoval.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zbourání nebo legalizace černé stavby - zděné, obezděné garážové státní v garáži
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.